column marleen

Toerist

Toerist

Klagen over toeristen is net zoiets als zeuren over niet op tijd rijdende treinen. Dat doe je niet. Het hoort bij het leven. Maar nu moet me toch iets van het hart. De blowcultuur rondom de buitenlandse toerist kan me niet schelen. De waterige ogen, het eindeloze gegiechel, ach, ik heb er geen last van. Soms springt er wel eens een uit een hotelraam. Dat is akelig. Voor de man in kwestie

, maar vooral voor de Amsterdammer-op-weg-naar-het-werk die zich toevallig net onder dat raam over het trottoir spoedde. Het moet een verschrikkelijke dood zijn te worden verpletterd door een stoned Brit in zijn onderbroek. Een hallucinerende, overrijpe puber die dacht dat hij kon vliegen.
Van deze toeristen heb ik dus geen last. Waar het mij in dit klaagverhaal om gaat, is de fietsende vakantievierder. Amsterdam is een van de gevaarlijkste fietssteden van de wereld. Natuurlijk: er zijn talloze groene, lieflijke routes, maar daar rijden toeristen in een grote boog omheen. Zij kiezen er en masse voor te peddelen op de drukste straten met de gevaarlijkste kruisingen. Immer met een imbeciele grijns op het gelaat.
Wat de jongen van de fietsverhuur er nooit bij vertelt, is dat je in Amsterdam moet rijden als een warrior. De fiets is een wapen, dat je bestuurt door er schrijlings op plaats te nemen. Tempo houden is het voornaamste in deze strijd, hier is geen plaats voor zacht geklungel. Vóór de auto’s uit, vóór de taxi’s uit, nog net even de tram passeren voor je geschept wordt. Alle verkeersdeelnemers in de hoofdstad bestrijden elkaar. Iedereen wenst voorrang, alle betrokkenen in het spel lappen de regels aan hun laars.
Stel je in deze chaos drie achttienjarige Chinezen op een huurfiets voor. Of een Amerikaans echtpaar dat zich normaliter in een Buick verplaatst en de fiets louter kent van de sportschool. Of een schattig kind uit Leeds dat – godbetert – LINKS gaat rijden.
Ongelooflijk hoe weinig doden er vallen. Het zou toeval of geluk kunnen zijn of een kwestie van de juiste engelen op de juiste schouders. Zelf weet ik dat de toeristen blijven leven dankzij de agressieve burger. De schreeuwer die zo hard tegen het kind uit Leeds brult dat ze wit wegtrekt en de fiets direct weer inlevert. De foeterende huisvrouw die luid bellend de slome Chinezen van de straat veegt. Of Marleen Janssen die het Amerikaanse echtpaar zo hard aanpakt dat de vrouw huilend op het trottoir staat en niet meer voor- of achteruit durft.
Na deze actie gaf ik mezelf een compliment: ik had de mensheid – en speciaal de stad Amsterdam – behoed van een ramp. Ik zette er flink de vaart in en zwierde superieur over de grachten.
In dat moment van hoogmoed ging het fout. Bijna werd ik van mijn sokken gereden door een woedende, ijzingwekkend dunne junk. Hij schreeuwde naar me: ‘Ken je je klauw niet uitsteken?’ Met bleke wangen kalmeerde ik in een parkeerhaven. Lichtmisselijk hing ik over het stuur. Ik streek een enkele traan uit mijn ooghoek, zette mijn rechtervoet op het pedaal en wilde de gracht weer op rijden. Opnieuw werd ik bijkans geschept. Deze keer door een fietskoerier die drie ton schuttingwoorden over me uitstortte.
Ik liep met de fiets aan de hand naar huis en stopte bij een coffeeshop voor een XL joint. Het was tijd om volledig tot rust te komen.

LEES ALLE COLUMNS VAN MARLEEN

Of bezoek haar site en beleef een Vallei-Orgasme.

 

COLUMN MARLEEN

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

HenrietteHenriette

Heel erg herkenbaar haha. Vooral in de zomer is het oppassen geblazen!

PienPien

Hm, leuke freudiaanse tikfout: fietsenpauzeren. Dat moet natuurlijk fietsen zijn.

PienPien

Ach, het is afzien in amsterdam. Kom lekker in de provincie fietsenpauzeren, en bij mij pauzeren met een bruine boterham stolwijkse overjarige en een kop filterkoffie!

LindaLinda

Hilarisch en heel herkenbaar. Ik voel me ook altijd een soort held als ik heel hard in die verbaasde gezichten schreeuw: YOU IDIOT!! Omdat ze stelselmatig langzaam aan de verkeerde kant van de weg of zelf in de verkeerde richting en aan de verkeerde kant rijden. Het is echt levensgevaarlijk wat ze doen. laatst zag ik zelfs een paar Chinese meiden een soort 'testfietsen'midden op de marnixstraat. Wat bezielt ze! Ze begrijpen echt niet dat in deze nauwe straatjes en het grote fietsverkeer is dat het minstens zo gevaarlijk is als andere vervoersvormen.

SweetmizzySweetmizzy

HIlarisch! Heb ongeveer dezelfde ervaringen, zowel met toeristen als zelf op de fiets door de stad jagend.. In het vondelpark moet je ook slalommen door heel langzaam, al slingerende.. toeristen op MCBikes.. Irrrriiii

Meer column marleen

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser