Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Albert Heijn krijgt fikse kritiek: cursus medewerkers 'stigmatiserend' en 'stereotyperend'

Albert Heijn krijgt fikse kritiek: cursus medewerkers 'stigmatiserend' en 'stereotyperend'

Supermarktketen Albert Heijn zou zich schuldig maken aan stigmatisering en stereotypering.  Dit gebeurt met de plaatjes die worden getoond bij de opleiding tot supermarktmedewerker.

| Pim Prins

Zo wordt er een plaatje van een zwarte vrouw getoond als het type klant dat goedkope producten koopt.

Lees ook
Nooit meer in de rij staan? Wie weet: Albert Heijn test ‘kassaloos’ betalen

Cursus
Als je bij de grote supermarktketen komt werken, krijg je een cursus ‘klantprofielen’, om klanten en hun koopgedrag te leren kennen. Mensen die goedkopere producten kopen, worden door AH ‘City-budget’-klanten genoemd. Hierbij wordt dus het plaatje van de zwarte vrouw getoond. De witte man is volgens de Albert Heijn een ‘Premium’-klant.

Kritiek
Hoewel dit kan overkomen als racisme, is het volgens het College voor de Rechten van de Mens wettelijk gezien geen sprake van discriminatie. Wel van stigmatisering. “Wij zijn er geen voorstander van om eigenschappen te koppelen aan groepen. Dat is niet handig en bovendien linke soep”, zegt Barbara Bos van het College voor de Rechten van de Mens tegen de NOS. “Je plakt een etiket op mensen en hoewel dit niet wettelijk verboden is, is het de vraag of je dit als bedrijf moet willen.”

Verwijderd
Albert Heijn heeft zelf ook gereageerd op de commotie over de landelijke gebruikte winkelprofielen. Volgens de supermarktgigant is het profielensysteem handig om in te kunnen spelen op de wensen van de klant in de buurt. Maar toch wil de Appie wel veranderen. Het bedrijf laat aan de NOS weten: “Kennelijk wekt dit beeld een ongewenste indruk en dus passen we dat aan.”

NIEUWS

Bron: NOS/EenVandaag | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser