nieuws

Weer twee baby’s overleden in te hete auto, VS pleit voor nieuwe wet

Weer twee baby’s overleden in te hete auto, VS pleit voor nieuwe wet

Afgelopen weekend zijn er in de VS twee baby’s overleden in een te hete auto. De Senaat pleit nu voor een nieuwe wet waarbij een alarm in auto’s verplicht wordt.

| Raounak Khaddari

Sinds 1990 zijn er in de VS al achthonderd baby’s door oververhitting in de auto overleden.

Lees ook
Amerikaanse baby van paar dagen oud overlijdt na kus van oud

Vergeten kleinkind
In de Amerikaanse staat Arizona is de drang naar een oplossing voor vergeten kinderen in hete auto’s groot. Afgelopen weekend overleed een eenjarig jongetje nadat zijn moeder hem twee uur lang in de auto op een parkeerplaats van een kerk liet zitten. Ook een baby van zeven maanden kwam om het leven. De grootouders vergaten het kind naar de crèche te brengen waardoor de jongen uiteindelijk bezweek aan oververhitting in de auto.

Doodslag
Ouders of verzorgers die vervolgens worden aangeklaagd worden zelden veroordeeld. “Het is moeilijk om iemand te vervolgen omdat je niet goed kunt achterhalen of er opzet in het spel is”, vertelt de kinderrechtenorganisatie Kids and Cars.org aan ABC News.

Verplicht autoalarm
De Amerikaanse Senaat diende daarom een wet in die ervoor moet zorgen dat alle autofabrikanten verplicht een alarm in auto’s moeten monteren dat afgaat als er iemand achterblijft. Net zoals er nu een signaal klinkt als de lichten worden vergeten.

Makkelijker vervolgen
Als het voorstel van de Senaat wordt goedgekeurd, dan wordt het makkelijker om ouders te veroordelen zegt de kinderrechtenorganisatie. “Er wordt dan immers actief een alarm genegeerd.”

Tesla
Op dit moment is Tesla het enige automerk dat een systeem heeft dat voorkomt dat mensen of dieren overlijden door een te hoge temperatuur in een auto. Elon Musk, de CEO van Tesla, noemt het zelfs zijn lievelingsfunctie. Het systeem zorgt ervoor dat het voortuig nooit warmer wordt dan veertig graden Celsius. Dit kan omdat Tesla’s volledig elektrisch zijn en de airco daarom altijd kan, terwijl bij normale auto’s de motor moet aanstaan. De functie moet wel zelf worden ingeschakeld.

Meer (gratis) journalistieke stukken? Meer achtergrond, meer verdieping? Je krijgt het met Blendle Premium. Probeer het nu een maand gratis: cadeautje van LINDAnieuws. Hebben? Klik hier.

NIEUWS

Bron: ABC News | Foto: Pixabay

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser