Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

AIVD en MIVD tipten FBI over Russische inmenging Amerikaanse verkiezingen

De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD infiltreerden in de Russische hackgroep ‘Cozy Bear’. Zo verzamelden zij bewijzen van de Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen.

| Verena Verhoeven

Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Nieuwsuur en de Volkskrant.

Lees ook
Voormalig FBI-baas Comey getuigt: ‘Rusland heeft zich bemoeid met verkiezingen’

Het onderzoek
In mei 2017 werd bekend dat de FBI een onderzoek was gestart naar eventuele contacten tussen het campagneteam van de Amerikaanse president Donald Trump en Rusland tijdens de Amerikaanse verkiezingen. Het onderzoek startte in juli 2016 en loopt op dit moment nog steeds. Gisteravond maakten Nieuwsuur en Volkskrant bekend dat Nederland een belangrijke rol heeft gespeeld in dat FBI-onderzoek.

Hackers hacken hackers
Digitale agenten van de Nederlandse inlichtingendienst AIVD hackten in de zomer van 2014 de computers van een universitair gebouw naast het Rode Plein in Moskou. Een jaar later zagen de agenten hoe de beruchte Russische hackgroep Cozy Bear vanuit deze ruimte bezig was met hackaanvallen op de Democratische Partij in Amerika – de partij van Donald Trumps tegenstander Hilary Clinton. Naast dat ze toegang hadden tot de Russische computers, konden de agenten ook meekijken met de beveiligingscamera’s.

Cruciaal bewijs
Op deze manier zag de AIVD als eerste hoe Russische hackers in verkiezingstijd doelen in de VS bestookten. Zo waren de Democratische Partij, het ministerie van Buitenlandse Zaken en zelfs het Witte Huis doelwit van de aanvallen. Zes anonieme bronnen vertellen Nieuwsuur en de Volkskrant dat de onderschepte informatie cruciaal bewijs levert voor Russische betrokkenheid bij de Amerikaanse verkiezingen. Dit is dan ook de aanleiding voor de FBI om een onderzoek te beginnen.

Lees de volledige bevindingen via de Volkskrant en Nieuwsuur. De Volkskrant maakte ook deze handige video met een overzicht.

NIEUWS | BUITENLAND | TECH | USA 2016

Bron: Nieuwsuur en de Volkskrant | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Olga vanOrangeOlga vanOrange

Onzin kijk maar naar#releasethememoop Twitter

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser