nieuws

AirBnB roept Amsterdamse verhuurders op tot actie tegen meldplicht

AirBnB roept Amsterdamse verhuurders op tot actie tegen meldplicht

Van de gemeente moet er in Amsterdam per 1 oktober een meldplicht komen voor mensen die hun huis verhuren via Airbnb. De verhuursite is het daar niet mee eens en roept op tot actie.

| Lisa Koetsenruijter

Het spoort zijn leden aan bezwaar te maken: ‘Zeg nee tegen de voorgestelde meldplicht’.

Lees ook
Je Amsterdamse huis verhuren? Vanaf oktober moet je dit verplicht melden

Schending van privacy
Op de eigen website doet het bedrijf een oproep onder de titel ‘Stop buitensporige regelgeving in Amsterdam, laat jouw stem horen!’ Airbnb schrijft: ‘De gemeente Amsterdam wil nieuwe regelgeving invoeren die verhuurders verplicht de gemeente te informeren iedere keer als ze hun gehele woning verhuren. Verschillende verhuurders hebben ons verteld dat zij deze voorgestelde meldplicht onnodig belastend vinden en de nieuwe regel zien als een inbreuk op hun privacy.’

‘Kwalijke regels’
Bovendien vindt het bedrijf dat de voorgestelde maatregel ingewikkeld is. ‘Airbnb biedt middelen die het verhuurders makkelijker maken om zich aan de geldende regels te houden. Een ingewikkelde meldplicht maakt het moeilijker voor verhuurders, niet makkelijker, om zich aan de regels te houden.’ Dus zijn ze het niet eens met de gemeente en vragen ze verhuurders te helpen de boodschap over te brengen: ‘Jouw verhaal en positieve ervaringen kunnen helpen om de gemeente te laten inzien dat deze voorgestelde regels kwalijk en buitensporig zijn.’

Verhuurregels
Eerder deze maand bracht wethouder Laurens Ivens naar buiten dat mensen die hun woning in Amsterdam verhuren via Airbnb dat moeten gaan melden bij de gemeente. Zo kan de gemeente bijhouden of iedereen zich aan de regels rondom die verhuur houdt, onder meer dat een woning maximaal zestig dagen per jaar verhuurd mag zijn. Meldt een verhuurder zich niet bij de gemeente, dan riskeert hij een boete.

Een dag samen met je vriendinnen lachen, proeven en shoppen? Kom naar het LINDA.festival op 10 & 11 juni. Bekijk het programma en koop tickets hier. Pssst… Linda komt ook.

NIEUWS | WONEN

Bron: Het Parool | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser