Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Waarom hetero-vrouwen zich óók vaker moeten laten testen op hiv

Waarom hetero-vrouwen zich óók vaker moeten laten testen op hiv

Het is vandaag Internationale Vrouwendag en daarom is het belangrijk om stil te staan bij álle vrouwen. Ook de vrouwen die hiv-geïnfecteerd zijn, want dat zijn er in Nederland nog steeds te veel.

| Yara Mureau

Wij belden met Milo de Moraes, manager van AHF Checkpoint, een stichting waar mensen laagdrempelig, gratis én zonder afspraak getest kunnen worden op hiv.

Lees ook
Linda (41) werd gestalkt: ‘Hij vertelde mijn ouders dat ik hem met hiv had besmet’

Risicogroepen

In Nederland zijn ongeveer 19.000 mensen die leven met hiv. “De grootste groep zijn mannen die sex hebben met mannen, maar cijfers van Stichting hiv monitoring uit laten zien dat er in 2016 3560 vrouwen leven met hiv in Nederland. Nog steeds zijn er – naar schatting – 2600 mensen in Nederland die helemaal níet weten dat ze hiv-positief zijn.” En dat is zorgwekkend, stelt Milo. “Mogelijk heeft dat te maken met de bezuinigingen in de zorg. In opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid worden alleen risicogroepen getest in Nederland. Dat zijn sekswerkers, mannen die sex hebben met mannen en mensen die uit bepaalde risicogebieden komen.”

Griepverschijnselen

Hoe kun je hiv nou eigenlijk herkennen? “De meeste mensen hebben tussen de twee en vier weken griepverschijnselen, waarna die symptomen verdwijnen. Je hebt dus een tijd geen klachten, maar ondertussen wordt je immuunsysteem zodanig beschadigd, dat je uiteindelijk infecties krijgt die normaal gesproken door je lichaam afgeweerd worden.” En dan is het eigenlijk te laat. “Het hiv-virus heeft dan geleid tot aids, en dat is zonder de juiste zorg erg gevaarlijk.”

Gebrek aan kennis en informatie

Volgens Milo is het juist belangrijk dat iedereen getest moet kunnen worden. “Je kunt nooit genezen van hiv, maar met behandeling kan je er wel voor zorgen dat het nooit tot aids leidt. Daarbij worden vrouwen wereldwijd het meest getroffen door hiv, maar dat weten veel vrouwen niet”, vertelt hij. En dat is dan ook één van de redenen waarom vrouwen zich minder laten testen. “Dat ligt vooral aan kennis en informatie. Het is echt een misconceptie dat het alleen maar voorkomt bij mannen die sex hebben met mannen.”

Toegankelijkheid

Veel vrouwen die zich wél willen laten testen, worden geweigerd. “Omdat je dus niet tot een bepaalde risicogroep hoort. Soms liegen vrouwen over hun seksuele voorkeur of achtergrond, zodat ze toch getest worden. En dat moet niet kunnen.” Daarom zetten Milo en zijn team van AHF Checkpoint zich in voor de toegankelijkheid van de testen. “AHF Checkpoint is een plek in het centrum van Amsterdam waar mensen laagdrempelig, gratis en zonder afspraak getest kunnen worden op hiv. Ook rijden we met een mobiele testbus naar gebieden in Amsterdam waar mensen moeite hebben om de benodigde gezondheidszorg te bereiken. Iedereen kan dus getest worden, ongeacht gender en seksuele voorkeur.”

Voor meer informatie over het AHF Checkpoint, klik hier.

 

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Paul Wijsen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Ho, ho, ho, wat handig: met deze interieur-tips stoom je je huis klaar voor de kerstdagen
Advertorial

Ho, ho, ho, wat handig: met deze interieur-tips stoom je je huis klaar voor de kerstdagen

Weet jij na het optuigen van de kerstboom nooit meer precies wat je verder nog kunt doen om de kerstsferen in huis te halen zonder dat je woonkamer meteen in een stilstaande kermis verandert? 

Lees dit ook even

Please update your browser