Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Agent vraagt om respect voor nabestaanden: 'Kinderen zien hun overleden vader op Twitter'

Agent vraagt om respect voor nabestaanden: 'Kinderen zien hun overleden vader op Twitter'

Een Rotterdamse agent roept mensen op om meer respect te hebben voor nabestaanden en geen foto’s van slachtoffers te delen op social media. ‘Besef wat voor extra leed je kan veroorzaken.’

| Isabel Ockers

De politie heeft regelmatig last van mensen die hun best doen een foto te maken van een overleden persoon, om deze vervolgens op social media te delen.

Lees ook
Frankrijk in rep en roer: politieagenten mishandeld op uit de hand gelopen oudjaarsfeest

Burgerjournalistiek
Journalisten hebben (on)geschreven regels over privacy. Zo worden slachtoffers niet herkenbaar in beeld gebracht, zoomen ze niet in op gruwelijke details en wordt er gepaste afstand gehouden. Maar in het digitale tijdperk waarin iedereen met een mobieltje beelden met de wereld kan delen, zijn deze regels niet genoeg om nabestaanden te beschermen tegen onnodig leed. Omstanders maken foto’s en plaatsten deze op internet zonder na te denken over de gevolgen.

Extra leed
Jeugdagent Remy Hartog waarschuwt voor deze vorm van burgerjournalistiek via zijn eigen accounts op social media. “In het verleden heb ik meegemaakt dat kinderen via social media een foto zagen van hun overleden vader, voordat wij de kans hadden om een slechtnieuwsgesprek te houden. Hoe zou jij het vinden om een geliefde zo op internet tegen te komen? Besef wat voor extra leed je kan veroorzaken bij nabestaanden.”

Reanimatie verstoren
De vicevoorzitter van politievakbond ANPV Hans Schoones zegt tegen RTV Rijnmond een soortgelijke situatie als Hartog meegemaakt te hebben. Bij een verkeersongeluk duwde iemand een fototoestel door een kapot autoraampje naar binnen. “Hij wilde zien of de reanimatie echt was.” Wat de politie eraan kan doen? Weinig, volgens Schoones. “Je kunt die mensen aanhouden, maar dan moeten ze wel écht overlast veroorzaken of hinderen.”

Afgelopen week was ik betrokken bij een melding waar een overleden persoon werd aangetroffen op straat. Om vast te stellen hoe deze persoon is komen te overlijden moet er onderzoek gedaan worden. Wat mij zeer verbaasde en waar ik echt boos om werd is het gebrek aan respect bij sommige mensen. Wij moesten veel moeite doen om te voorkomen dat de overleden persoon op de foto gezet werd of gefilmd. Naast dat wij een gedegen onderzoek willen doen naar de doodsoorzaak moeten wij de laatste tijd steeds meer voorkomen dat een overleden persoon (deels) herkenbaar op social media verschijnt. In het verleden heb ik het meegemaakt dat kinderen via social media een foto zagen van hun overleden vader voordat wij de kans hadden om een slecht nieuws gesprek te houden. Hoe zou jij het vinden om een geliefde zo op het internet tegen te komen. Besef wat voor extra leed je kan veroorzaken bij nabestaanden. Denk na over de gevolgen wat een foto of filmpje kan veroorzaken bij anderen. #respect #rtvrijnmond #hartvannederland #ad #politie #rotterdam #socialmedia

A post shared by jeugdagentRemy (@jeugdagentremy) on

NIEUWS

Bron: RTV Rijnmond | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser