Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Minister De Jonge zet belang jongeren weer voorop met actieplan Jeugdzorg

Minister De Jonge zet belang jongeren weer voorop met actieplan Jeugdzorg

Minister Hugo de Jonge heeft samen met onder meer minister Dekker en GGZ een actieplan Jeugdzorg gepresenteerd. Volgens hen staat het belang van het kind nog te vaak níet voorop.

| Merel Boudrie

Volgens hen moet Jeugdzorg dan ook flink op de schop.

Lees ook
Margit (39) is pleegouder voor crisisopvang: ‘Het kost je veel, maar het is zo waardevol’

Mentor

Eén van de plannen is volgens NOS dat alle kinderen die dreigen te ontsporen of uit huis zijn geplaatst, een vrijwillige mentor krijgen. Belangrijk is dat diegene dicht bij ze staat. Dat kan een professional zijn, “maar bij voorkeur iemand uit het sociale netwerk van het kind of een ervaringsdeskundige”.

Nog niet afgebakken

Daarnaast is voorgesteld de leeftijd voor pleegzorg te verhogen naar 21 jaar. Nu moeten kinderen hun pleeggezin nog op hun achttiende verlaten, maar dan zijn ze volgens De Jonge nog niet afgebakken. Hoewel De Jonge en Dekker willen dat meer kinderen thuis opgroeien, zullen ze er – indien dit niet lukt – voor zorgen dat het kind zo min mogelijk heen en weer wordt verplaatst.

Trots

Tot slot moeten de wachttijden worden aangepakt, door een hogere effectiviteit van lokale teams en betere samenwerking tussen lokale organisaties. Daarvoor wordt een speciaal ondersteuningsteam opgezet dat gemeenten daarbij helpt en adviseert. De Jonge is trots op het plan. “Het belang van jongeren staat duidelijk bij iedereen voorop.”

Lees ook
Minister Volksgezondheid: ‘Laat pleegkinderen tot hun 21ste bij pleeggezin wonen’

NIEUWS

Bron: NOS | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser