Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

achtergrond

Waarom topbankier Schmittmann zijn vrouw, dochter en zichzelf doodde

Waarom topbankier Schmittmann zijn vrouw, dochter en zichzelf doodde

In april van dit jaar werd het gezin van bankier Jan Peter Schmittmann (57) dood in hun huis aangetroffen. Niet lang daarop werd duidelijk dat het hier een familiedrama betrof.  In NRC.next een uitgebreide reconstructie.  

| Madelijne Daub

Groot was het ongeloof in de omgeving van de Schmittmanns toen bleek dat vader Jan Peter zijn vrouw en dochter had omgebracht.

Wat leidde tot zijn wanhoopsdaad?
Schmittmann was jarenlang een gevierd topman bij de bank ABN Amro, tot hij in 2008 abrupt weg moest. Hij kreeg een bonus mee van € 8 miljoen. Die investeerde hij in Scheepswerf Peters in Kampen. Een investering die uiteindelijke tot het drama leidde.

Op de pof
De werf bleek een zeer kwetsbaar zakelijk model te hebben, met maar één vaste opdrachtgever, Kees Koolhof. Die bouwde een gigantische betaalachterstand op, uiteindelijk wel € 18 miljoen. De werf kwam in grote problemen, en investeerder Schmittmann dus ook.

Scheepswerf speelt voor bank
De eigenaren van de scheepswerf gingen zélf voor bank spelen door Koolhof geld te lenen, zonder dat te laten weten aan hun bank ABN Amro. Dat werkte niet: de kas van de scheepswerf raakte tot de bodem leeg. Ze moesten zelf extra lenen bij ABN Amro. De bank was onaangenaam verrast door de lening aan Koolhof (met leengeld!). De bank moest ingrijpen, maar de problemen zijn té groot.

De definitieve duw
Uiteindelijk bemoeit zelfs de overheid zich ermee. Maar na maanden stort het kaartenhuis in: scheepswerf Peters gaat failliet. Schmittmann wás er al nooit overheen gekomen dat zijn voorspoedige carrière bij ABN Amro eindigde, schrijft nrc.next. Het faillissement geeft hem de definitieve duw.

Vrouw en dochter
In hun villa in Laren doodde hij een paar dagen voor het faillissement zijn 57-jarige vrouw Nelly en hun 22-jarige dochter Babette, die gehandicapt was. Hun oudste dochter Renée (25) was op dat moment niet thuis.

Je leest het verhaal hier (€ 0,19 via Blendle).

NIEUWS | ACHTERGROND

Bron: nrc.next (via Blendle) | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer achtergrond

Lees dit ook even

Please update your browser