Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

achtergrond

Zo bereid je je voor op de spectaculaire sterrenregen van de komende avonden

Zo bereid je je voor op de spectaculaire sterrenregen van de komende avonden

Vanaf vanavond voltrekt zich een bijzonder fenomeen in de lucht: een zwerm meteoren (de Orioniden) is in de avonden en nachten te zien boven Nederland. Maandag is-ie op zijn hoogtepunt.

| Erik van Dam

We zetten voor je op een rijtje hoe je dit mooie verschijnsel het beste beleeft.

Komeet Halley

De technische uitleg is dat de vallende sterrenregen wordt veroorzaakt doordat de aarde in zijn baan om de zon het gruis van de komeet Halley passeert. In gewone mensentaal: Halley zweeft in het heelal en passeert af en toe de aarde. In 1986 was dat voor het laatst het geval en in 2061 is het weer zover, maar in de tussentijd laat de komeet wel puin en stof achter.

Waanzinnig stof

Vanaf de aarde zien dat puin en stof er waanzinnig uit. Het valt namelijk met 60 kilometer per seconde (!) de dampkring in en verbrandt vervolgens. Wij herkennen dat op onze beurt weer als een vallende ster. Vanaf vrijdagavond is het zover en zijn de vallende sterren zo’n negen keer per uur met het blote oog te zien. Maandag vallen er meer dan twintig per uur. Wil je meegenieten? Dan doe je er goed aan een paar tips van weervrouw Diana Woei op te volgen:

Strandstoel mee

“Kies een goede plek uit, het liefst op het platteland, weg van het stadslicht en straatlantaarns. Laat je ogen ongeveer vijftien minuten aan het donker wennen. Neem voor het comfort een strandstoel mee. En kleed je warm aan, want de nachten zijn komend weekend koud”, zegt ze op de website van Weerplaza.

Buitenland

Zit je nu tijdens de herfstvakantie in Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Midden- of Zuid-Duitsland of aan de westkust van Italië, dan bof je extra. De weersverwachting is daar beter dan hier en dus is de kans groter dat je de sterrenregen goed kunt zien.

Geen bewolking

De spectaculaire meteorenzwerm is overigens nog wel onder voorbehoud. Als er dichte bewolking op komt zetten, neemt die het zicht helaas weg. Duimen voor een heldere lucht, dus.

Lees ook
Zet vast je wekker voor dinsdagavond: sterrenregen verwacht

NIEUWS | ACHTERGROND

Bron: Weerplaza | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer achtergrond

Lees dit ook even

Please update your browser