Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

achtergrond

Dit weten we tot nu toe over de verdwijning van journalist Jamal Khashoggi

Dit weten we tot nu toe over de verdwijning van journalist Jamal Khashoggi

Ruim twee weken geleden verdween de Saoedische journalist Jamal Khashoggi (59) in het Saoedische consulaat in Istanboel. Sindsdien is het een groot raadsel wat er met hem is gebeurd.

| Marloes van Wijnen

Zowel de Turkse regering als verschillende media beweren dat de journalist is vermoord, maar daar is tot nu toe nog geen bewijs van.

De dag van de verdwijning

Op woensdag 3 oktober verdwijnt Khashoggi, nadat hij een bezoek brengt aan het Saoedische consulaat in Istanboel. De journalist ging naar binnen om de papieren voor zijn huwelijk op te halen, maar kwam nooit meer naar buiten. Het is zijn verloofde die als eerste opmerkt dat er iets niet klopt wanneer haar aanstaande man maar niet terugkomt, en aan de bel trekt.

Wie is Jamal Khashoggi?

Khashoggi is journalist en columnist voor The Washington Post, en staat bekend om de kritiek die hij met regelmaat uit op Saoedi-Arabië. Zo trok hij al meerdere malen het beleid van zijn land – waaronder de straffen die mensen krijgen wanneer ze hun mening uitten die anders is dan die van de regering  – in twijfel, en schoof hij regelmatig aan bij talkshows om daarover te praten. Toen Khashoggi vorig jaar van social media werd verbannen in zijn land, besloot hij te vluchten.

Moord met voorbedachte rade

Terwijl ook medejournalisten en The Washington Post melding maken van zijn afwezigheid, beweert het consulaat dat de man waarschijnlijk zijn verloofde is misgelopen. Pas drie dagen later, op 6 oktober, wordt het onderzoek naar zijn verdwijning gestart. Diezelfde dag spreekt de Turkse regering voor het eerst het vermoeden uit dat de journalist is vermoord. De beschuldigingen worden door de Saoedische regering weggewuifd en “ongegrond” genoemd, maar de Turkse regering begint langzamerhand ongeduldig te worden, en wil bewijs hebben.

Internationale aandacht

Een week na de verdwijning van de journalist beginnen ook andere landen zich met de zaak te bemoeien. Zo laat president Donald Trump weten bezorgd te zijn. Ook Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië eisen dat Saoedi-Arabië een geloofwaardig onderzoek start naar de verdwijning van de journalist. Daarnaast beginnen zowel Amerikaanse als Britse bedrijven, waaronder Ford en Uber, Saoedi-Arabië te boycotten.

‘Bewijs’

Op vrijdag 12 oktober komt Turkije met schokkend nieuws. Het land beweert bewijs te hebben van de moord op Khashoggi. Op de beelden zou te zien en te horen zijn dat de journalist wordt gemarteld en gedood. De regering wil de beelden echter niet vrijgeven, omdat ze illegaal zouden zijn opgenomen. Na het weekend beaamt CNN het vermoeden van de Turkse regering. De Amerikaanse nieuwszender zou van anonieme bronnen hebben vernomen dat de journalist werd vermoord, toen hij ondervraagd werd.

Onderzoek in het consulaat

Naar aanleiding van deze berichten wordt er, op dinsdag 16 oktober, voor het eerst onderzoek gedaan in het consulaat. Een onderzoeksteam zoekt daarbij onder meer naar DNA-resten. Tijdens het onderzoek komt het team erachter dat de muren van een paar kamers in het consulaat recent zijn geschilderd. De Turkse president Erdogan vermoedt dat het consulaat hiermee sporen heeft willen uitwissen.

Verklaring

Wat het onderzoek precies heeft opgeleverd, is tot vandaag nog onduidelijk. Amerikaanse media schrijven dat de regering van Saoedi-Arabië met een verklaring bezig zou zijn, maar dit zijn tot nu toe alleen nog maar speculaties.

Lees ook
Kritische Russische journalist vermoord in Kiev, Olaf Koens reageert geschokt

NIEUWS | ACHTERGROND | BUITENLAND

Bron: The Washington Post | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer achtergrond

Lees dit ook even

Please update your browser