Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

achtergrond

Vader Anne Faber: 'Ik zal haar nooit meer binnen zien stuiven met haar glimlach'

Vader Anne Faber: 'Ik zal haar nooit meer binnen zien stuiven met haar glimlach'

‘Anne was fantastisch. Goedlachs met grote pretogen. Ze was ambitieus, levenslustig en met iedereen begaan. Daarover zou het vandaag moeten gaan’, zegt de vader van Anne op de tweede emotionele procesdag vandaag.

| Jackeliene Geeve

Rechtbankverslaggever Jackeliene was erbij en hield ons live op de hoogte. Dit is haar terugblik op de dag.

Lees ook
Dit is er gezegd op de eerste, heftige procesdag tegen Michael P. in zaak Anne Faber

Horrorscenario’s

De emoties liepen hoog op bij de verklaringen van de ouders van Anne Faber. “Ik zal haar nooit meer binnen zien stuiven met haar grote glimlach. Het enige wat ik wil is Anne weer op de bank met haar voeten op mijn schoot”, vertelt Wim Faber over zijn dochter. Maar naast deze herinneringen ging het vandaag vooral over de laatste verschrikkelijke momenten van Annes leven. Hoe die er precies uitgezien hebben, daar kunnen haar ouders alleen maar naar gissen. “Horrorscenario’s doemen op in mijn hoofd”, vertelt Fabers moeder, Elze van Heeswijk.

Eenzame dood

In elk van die scenario’s sterft haar dochter een eenzame dood in bijzijn van de man die gisteren en vandaag terechtstond voor het verkrachten en doden van Faber. Haar ouders zijn bang dat zijn verklaringen van P., hoe gruwelijk ook, een mooiere weergave van zaken geeft dan wat er in werkelijkheid is gebeurd.

Leugens

“Het is beter geslagen te worden door de waarheid, dan gekust door een leugen”, zegt Van Heeswijk dan ook. “Zijn verklaringen kunnen niet kloppen en niet alles is teruggevonden.” De moeder blikt terug op het moment dat zij haar dochter voor het laatst zag. “We waren voorbereid door de foto’s, maar moesten elkaar vasthouden om overeind te blijven.”

Eis

Het Openbaar Ministerie eiste vandaag een gevangenisstraf van 28 jaar met tbs voor gekwalificeerde doodslag. Moord kan volgens het OM niet bewezen worden omdat niet met zekerheid kan worden gezegd dat Michael P. het plan had om Faber te verkrachten en te doden. Ondanks dat onderzoeksresultaten dit tegenspreken, beweert hij impulsief te hebben gehandeld.

Verontwaardiging

Als de officier van justitie vertelt dat moord niet bewezen kan worden, klinkt er in eerste instantie een verontwaardigd geluid door de zittingszaal. De officier lijkt dit op te merken en haast zich te zeggen dat gekwalificeerde doodslag eenzelfde strafmaat kent als moord. Gekwalificeerde doodslag houdt in dat iemand wordt gedood om een ander feit te verhullen. In dit geval dus het verhullen van verkrachting en vrijheidsberoving van Faber.

Strafvermindering

De verdediging van P. houdt het kort. In anderhalf uur pleiten zij voor strafvermindering omdat P. tijdens zijn verhoor te hard zou zijn aangepakt. In de tweede week van Fabers vermissing werd hij door een arrestatieteam aangehouden. Met als doel hem de verblijfplaats van Faber te laten vertellen, werd hij geslagen, bedreigd met politiehonden en gedesoriënteerd door hem een zwarte bril op te zetten. De advocaten zeggen het belang om Faber te vinden van destijds te begrijpen, immers was ze misschien nog in leven en had ze hulp nodig. Toch wordt door de verdediging benadrukt dat dit belang geen voorrang mag krijgen op de wet- en regelgeving.

Verschrikkelijk spijt

Als het laatste woord aan Michael P. wordt gegeven, buigt hij zijn hoofd en zegt verschrikkelijk veel spijt te hebben van zijn daden. Daarmee eindigt de rechter de zitting. “Het waren twee intensieve, pijnlijke procesdagen. Voornamelijk voor de familieden”, besluit hij. Op 17 juli om 10.00 uur doet de rechter uitspraak.

NIEUWS | ACHTERGROND

Bron: LINDAnieuws | Foto: Facebook

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer achtergrond

Lees dit ook even

Please update your browser