Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

achtergrond

Waarom Netflix-kijkers massaal in de ban zijn van crime-docu 'The Staircase'

Wat ‘Making a Murderer’ ruim twee jaar geleden deed, krijgt ‘The Staircase’ nu voor elkaar: Netflix-kijkers raken niet uitgepraat over de docu-serie en het mysterieuze sterfgeval waar-ie over gaat.

| Tim van Erp

Extra bijzonder als je bedenkt dat de reeks al veertien jaar oud is.

Let op: dit stuk bevat spoilers! We geven aan tot waar je veilig kunt lezen.

Lees ook
Docuserie ‘Making a Murderer’ houdt de VS in zijn greep

De serie

The Staircase was in 2004 voor het eerst te zien in de VS. De Franse documentairemaker Jean-Xavier de Lestrade volgde in de acht afleveringen die toen verschenen schrijver Michael Peterson, hoofdverdachte in een rechtszaak rond het overlijden van zijn vrouw (samen op de foto bovenaan). In 2013 verschenen er twee nieuwe delen, omdat de zaak toen heropend werd nadat Peterson eerder tot levenslang veroordeeld was. Dit jaar heeft De Lestrade een epiloog van drie afleveringen toegevoegd, die de laatste ontwikkelingen belichten.

De maker

Jean-Xavier de Lestrade is bepaald niet zomaar een documentairemaker. Hij was ook betrokken bij Making a Murderer, waar hij de producenten adviseerde. Ook filmde hij in 2001 Murder on a Sunday Morning, over een vijftienjarige jongen die ten onrechte van moord beschuldigd werd. Voor die documentaire won hij een Oscar.

Het verhaal

De tweede vrouw van Peterson, Kathleen, werd in 2001 – door hem – onderaan de trap in hun huis gevonden. Hij belt in paniek het alarmnummer, een audiofragment waarmee de reeks begint. Vrijwel meteen is hijzelf de hoofdverdachte. De grote vraag in de true crime-serie: is ze echt van de trap gevallen, of is ze bewusteloos geslagen met een bronzen pijp en vervolgens geduwd, zoals de aanklagers denken?

De beruchte trap:

the staircase netflix

De ontwikkelingen

Grote kans dat je nu denkt: hoe kan díe vraag nou dertien afleveringen lang interessant blijven? Terechte gedachtegang, maar het zijn vooral de vele onverwachte wendingen in de reeks die de kijkers aan het scherm kluisteren.

Let op: vanaf hier spoilers!

Zo bleek Peterson biseksueel te zijn en een affaire te hebben met een man. Daarnaast had Kathleen een levensverzekering die inhield dat Michael anderhalf miljoen dollar op zou strijken als zij kwam te overlijden. Én een goede vriendin van Peterson en zijn eerste vrouw werd in 1985 óók levenloos aangetroffen – onderaan een trap. Dat gebeurde nadat zij een etentje met het stel had gehad.

Lees ook
Disneys vliegende olifantje ‘Dumbo’ komt terug, nu als film met echte mensen

De uiltheorie

In 2009 dook een – tamelijk opmerkelijke – nieuwe theorie op, geopperd door de verdediging: Kathleen Peterson zou zijn aangevallen door een uil in hun tuin. Ze zou naar binnen zijn gevlucht en toen zijn gevallen, met haar hoofd op de onderste traptrede. Deze theorie is gebaseerd op een veer die tijdens het onderzoek werd gevonden – maar die veer en de bijbehorende ontwikkeling zijn niet de redenen waarom de zaak heropend werd.

De heropening

Dat had namelijk alles te maken met de ontdekking dat er onzorgvuldig was gehandeld met bloedmonsters tijdens het onderzoek. Dat feit leidde in 2011 tot het vrijlaten van Peterson. Hij mocht toen zijn huis niet verlaten en werd verplicht tot het dragen van een enkelband.

Michael Peterson:

Michael Peterson, the staircase

De laatste delen

De recente toevoegingen – de laatste drie afleveringen die in opdracht van Netflix zijn gemaakt nadat dat de rechten voor de reeks kocht – focussen niet alleen op de laatste juridische ontwikkelingen, maar ook op de inmiddels wanhopige pogingen van Peterson om zijn naam te zuiveren. Wat de serie tot het einde boeiend houdt, is niet alleen de grote vraag of hij schuldig is of niet, maar ook de betrokkenheid van De Lestrade bij zijn onderwerp. Zonder te oordelen of Peterson schuldig is of niet, filmt hij de verdachte en zijn advocaat David Rudolf op korte afstand en menselijke wijze. Alle dertien delen van The Staircase zijn nu te bekijken op Netflix.

NIEUWS | TV | ACHTERGROND | SERIE | BUITENLAND

Bron: UNILAD | Foto: Screenshot trailer

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer achtergrond

Lees dit ook even

Please update your browser