Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

achtergrond

Om deze redenen protesteren de 'gele hesjes' zaterdag opnieuw in Nederland

Om deze redenen protesteren de 'gele hesjes' zaterdag opnieuw in Nederland

Het leek in eerste instantie alleen in Frankrijk te gebeuren: de demonstraties van de zogeheten ‘gele hesjes’. Nu is de protestgroep ook in Nederland actief. Afgelopen zaterdag demonstreerde de groep voor het eerst. 

| Maaike van de Graaf

En kondigde gelijk een nieuwe protestactie aan, die aankomende zaterdag plaatsvindt in Amsterdam.

‘Gele hesjes’

De ‘gele hesjes’ hebben nog de meeste aanhang in Frankrijk, maar ook in Nederland rukt de protestgroep op. Afgelopen zaterdag kwamen in Den Haag, Nijmegen en Maastricht een paar honderd man opdagen. De politie verrichte enkele arrestaties in Den Haag en Maastricht, maar verder bleef de sfeer – in tegenstelling tot de demonstraties in Frankrijk – goed.

‘Burgerbeweging’

Aanhangers van de ‘gele hesjes’ noemen de organisatie een ‘burgerbeweging’. Op Facebook omschrijven de leden van de groep zich als: ‘Mensen uit de middenklasse die de maatschappij proberen duidelijk te maken dat ze moeite hebben om op het einde van de maand de eindjes aan elkaar te knopen’. De protestgroep heeft verschillende standpunten en ziet graag veel dingen veranderen. Samengevat demonstreren de leden tegen een regering die zich volgens hen te weinig bezighoudt met hun situatie.

‘Gele hesjes’ tijdens de demonstratie van afgelopen zaterdag:

protestactie gele hesjes

Van immigratie naar Zwarte Piet

Waar de zogeheten les gilets jaunes (gele hesjes in het Frans) protesteren tegen hoge kosten van hun levensonderhoud en verhoging van de brandstofaccijns, demonstreren de Nederlandse ‘gele hesjes’ voor onder meer een ander zorgstelsel en een aangepast migratiebeleid. Ook wil de protestgroep dat premier Rutte zo snel mogelijk vertrekt en dat Zwarte Piet een andere kleur krijgt. Andere punten zijn de EU-integratie, verlaging van de pensioenleeftijd, goedkopere vaccinaties, verhoging van de (klimaat-)belasting, gebrek aan inspraak door het volk en de manier van berichtgeving in Nederlandse media.

‘Gele hesjes’-protestanten spreken

Verschillende kranten spraken met ‘gele hesjes’-demonstranten. Trouw ging in gesprek met de de 47-jarige Kim Winkelaar. Hij  protesteert omdat het, volgens hem, sinds de komst van de euro duurder is geworden in Nederland. ‘En duurder blíjft worden.’ Ook de Volkskrant sprak met aanhangers van de protestgroep. De oprichter van de Facebookgroep Geweldloze gele hesjes, Hannie Descendre, liet vol overgave weten: ‘Rutte moet aftreden.’

Lees ook
Binnenhof afgesloten om protestactie ‘gele hesjes’, twee aanhoudingen

Aanhang groeit

Het aantal mensen dat zich aansluit bij de protestgroep, groeit hard. In een paar dagen tijd hebben twaalfduizend mensen zich aangesloten bij de Facebookgroep Gele Hesjes NL. In die groep werd vorige week geopperd een protest te organiseren in Amsterdam. Daar willen de ‘gele hesjes’ een rondje om de Stopera lopen en het lied 15 miljoen mensen van Fluitsma en Van Tijn zingen. Ook willen betogers de straat op in onder meer Rotterdam en, net als afgelopen weekend, in Maastricht, Groningen en Den Haag

Aankondiging van het protest aankomende zaterdag in Amsterdam:

NIEUWS | ACHTERGROND

Bron: ANP / de Volkskrant / Trouw / NRC | Foto: ANP foto

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer achtergrond

Lees dit ook even

Please update your browser