Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

achtergrond

Voedingscentrum niet blij met razend populair Pioppi-dieet en dit is waarom

Voedingscentrum niet blij met razend populair Pioppi-dieet en dit is waarom

Het Pioppi-dieet is ongekend populair, maar het Voedingscentrum waarschuwt nu dat mensen die dit dieet volgen belangrijke voedingsstoffen missen. 

| Marlie van Zoggel

Zo zou je door het dieet onder meer te weinig vitamine B binnen krijgen.

Botsende adviezen

Heb je je net vol overgave op de kokosolie en eieren gestort, komt het Voedingscentrum met een waarschuwing dat het Pioppi-dieet botst met adviezen van de Gezondheidsraad. Voor je het dieetboek meteen weer terug in de kast zet, vroegen we diëtiste Sylvia van Daalen uit te leggen of de waarschuwing van het Voedingscentrum terecht is.

Italiaanse gewoontes

Maar eerst nog even over het dieet. Het Pioppi-dieet is vernoemd naar een Italiaans dorp waar de inwoners bovengemiddeld oud worden en is deels geïnspireerd op hun eetgewoontes. Het gelijknamige boek staat al weken bovenaan de Nederlandse bestsellerlijst. De bedenkers van het dieet pleiten onder meer voor weinig koolhydraten en véél eieren: zo’n tien per week.

Lees ook
Wat het Pioppi-dieet inhoudt en waarom het ineens overal is

Eieren en rode wijn

Het Voedingscentrum verstrekt informatie over gezond, veilig en duurzaam eten, maar reageert zelden op modegrillen op het gebied van eten. Toch waarschuwen ze nu wel voor het Pioppi-dieet. Volgens het Voedingscentrum komen de aanbevelingen niet helemaal overeen met de richtlijn voor gezond eten die zij zelf hanteren (ook wel bekend als de Schijf van Vijf). Zo zouden de vele eieren die het Poppi-dieet aanbeveelt het risico op diabetes type 2 verhogen en zijn de gezondheidseffecten van het het drinken van een glas rode wijn per dag nooit bewezen. Verder benadrukt het Voedingscentrum dat koolhydraten nodig zijn als energiebron.

Volwaardige voeding

Een hoogleraar Diabetologie en huisarts zeggen in NRC dat zij de reactie van het Voedingscentrum ‘te negatief’ en ‘achterhaald’ vinden, maar diëtiste Sylvia van Daalen begrijpt het Voedingscentrum wel. Sylvia: “Natuurlijk kun je met het Pioppi-dieet op de korte termijn resultaten boeken. Dat geldt eigenlijk voor elk dieet. Maar op de lange termijn heb je gewoon volwaardige voeding nodig. Dus ook de koolhydraten die het Pioppi-dieet vermijdt.”

Niet hip, wel effectief

Om écht resultaat te boeken, gaat het volgens de diëtiste niet zozeer om welk dieet je volgt, maar om het veranderen van je levensstijl. “Dat klinkt niet hip en leuk, maar zo simpel is het wel. Ik ben een beetje moe van al die hypes. De eerste stap naar een bewuster leven zet je volgens Sylvia niet in de boekenwinkel, maar in de supermarkt: “Laat koekjes, frisjes en snoep gewoon in de schappen liggen en je bent al een heel eind.”

Lees ook
Wie is verantwoordelijk voor onze gezondheid: de overheid, het bedrijfsleven of wijzelf?

NIEUWS | GEZOND | ETEN & DRINKEN | ACHTERGROND | INTERVIEW | #HOUVOL

Bron: NRC, Voedingscentrum | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer achtergrond

Lees dit ook even

Please update your browser