Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

achtergrond

Wat het Pioppi-dieet inhoudt en waarom het ineens overal is

Wat het Pioppi-dieet inhoudt en waarom het ineens overal is

Je kunt er niet meer omheen: iedereen heeft het over het Pioppi-dieet en het boek erover is op dit moment het best verkochte boek van Nederland. Maar wat is het eigenlijk? 

| Elisa Heisen

En waarom is het plotseling zo’n succes?

Italiaans dorpje

Het Pioppi-dieet draait om het dorpje Pioppi in Italië, waar opvallend veel honderdplussers wonen. Het plaatsje, dat maar tweehonderd inwoners telt, kreeg bekendheid toen de Britse cardioloog Aseem Malhotra een boek schreef over de voedingsgewoontes van de inwoners: het Pioppi-dieet. Alles draait om een Mediterrane leefstijl, van gezond eten en genoeg bewegen tot een goede nachtrust en het behoud van sociale contacten.

Groenten uit eigen tuin

Mocht je denken dat deze Italianen borden vol pasta achterover tikken, dan heb je het mis. Het Pioppi-dieet gaat uit van natuurlijke producten, goede vetten en geen koolhydraten. Omdat er in het dorpje geen supermarkt is, eten de inwoners voornamelijk uit eigen moestuin. Ze eten veel groenten, maar ook fruit en vis. Vreselijk mager? Dat zijn de inwoners absoluut niet. Ze schenken royaal olijfolie over hun salades en eten veel kaas en noten. Snacks en tussendoortjes eten ze zo weinig mogelijk.

Vetten en koolhydraten

Waarom worden de inwoners van het dorpje dan zo oud met dit dieet? Volgens Malhotra komt dat door de combinatie van met mate vetrijk eten en weinig koolhydraten tot je nemen. Dit zou goed zijn voor je hart. Bovendien is hij een groot tegenstander van suiker. Volgens hem is er overtuigend wetenschappelijk bewijs dat suiker slecht is voor de gezondheid. Het dieet zou volgens de cardioloog al binnen drie weken tijd je gezondheid kunnen verbeteren.

Massaal beginnen?

Toch betekent het niet dat we nu allemaal massaal aan het Pioppi-dieet moeten om een paar jaar ouder te worden. Sterker nog, als je medicijnen gebruikt, is het verstandig eerst te overleggen met je huisarts voordat je start aan dit dieet. Het Pioppi-dieet kan namelijk invloed hebben op je cholesterol- en bloedsuikerwaarden.

Lees ook
Brigitta viel in tien maanden dertig kilo af: ‘Facebook werkt beter dan een dieetclubje’

NIEUWS | GEZOND | ACHTERGROND | LIFESTYLE | #HOUVOL | GEZOND & GEZELLIG | LIJF & LEDEN

Bron: AvroTros/Gezondheidsnet/AD | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer achtergrond

Lees dit ook even

Please update your browser