Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

achtergrond

Dit is Maria Butina (29), een Russische spion die is opgepakt in de VS

In de Verenigde Staten is de Russische Maria Butina aangeklaagd voor spionage. Ze zou in verschillende politieke groepen hebben geprobeerd te infiltreren, waaronder de Amerikaanse wapenlobby National Rifle Association (NRA). 

| Kirsten Zijderveld

We leggen je uit wie Butina is en wat ze gedaan heeft.

Maria Butina aangeklaagd

Om te beginnen nog even terug naar het nieuws: de 29-jarige Russische pro-wapen activiste Maria Butina wordt ervan verdacht dat ze in de NRA geïnfiltreerd heeft om te proberen de Republikeinse partij en verschillende politici te beïnvloeden. Ook zou ze in het geheim met Moskou gecommuniceerd hebben via een medewerker van het Kremlin, volgens Amerikaanse media de voormalig bankier Alexander Torsjin.

Gespot in VIP-ruimtes

Vanaf 2014 woonde Butina, die student internationale relaties is, jaarlijkse NRA-evenementen bij. Daar kreeg ze banden met belangrijke mensen in die sector en daardoor was de NRA een springplank naar de wereld van de Republikeinse politiek. Ook werd ze gespot in de VIP-ruimtes van politieke evenementen als de Conservative Political Action Conference (CPAC). Een anonieme genodigde van het evenement vertelt aan The Washington Post dat hij Butina zou omschrijven als ‘vriendelijk’, ‘nieuwsgierig’ en ‘flirterig’.

FBI hield haar in de gaten

Sinds ze in augustus 2016 naar de Verenigde Staten verhuisde met een studentenvisa, hield de FBI haar in de gaten. Ze controleerden wat ze deed en wie ze ontmoette – iets dat niet ongebruikelijk is als iemand uit het buitenland ervan verdacht wordt in dienst van een andere overheid te werken.

Bijzonder levensverhaal

Mensen die Butina ontmoet hebben zeggen dat ze een bijzonder levensverhaal vertelde. Ze zou opgegroeid zijn in de bossen van Siberië, waar haar vader haar en haar zusje leerde jagen op beren en wolven. Na een carrière als eigenaar van een kleine keten van woonwinkels, zou ze naar Moskou verhuisd zijn, waar ze in de pr ging werken en de groep Right to Bear Arms oprichtte om te strijden voor de beperkte wapenwet in Rusland. Volgens andere mensen die Butina ontmoet hebben, bracht ze de problematiek rondom de wapenwet vaak ter sprake, nog voordat ze haar kaartje gaf en vroeg om contact te houden via social media.

Lees ook
Plassende prostituees en Russische spionnen: hoe zit het met dat uitgelekte Trump-rapport?

‘Overdreven’

Afgelopen zondag 15 juli is Butina aangehouden. In een voorbereidende rechtszitting in Washington heeft ze gisteren gezegd dat ze onschuldig is, maar voorlopig zit ze vast. Haar advocaat Robert Driscoll noemt de aanklacht overdreven. Hij zegt dat zijn cliënt geen spion is en dat er geen aanwijzingen zijn dat Butina wetten of het beleid in de VS probeerde te beïnvloeden. Volgens hem is ze gewoon een studente internationale relaties die in de VS woont en ‘haar diploma probeert te gebruiken om een job in de zakenwereld te krijgen’.

Ze wil de VS verlaten

De aanklagers hebben de rechter gevraagd de Russische niet op borgtocht vrij te laten, omdat ze zou kunnen vluchten. Volgens justitie wil ze het land verlaten, en zou dat onder meer blijken uit het feit dat ze 3500 dollar naar een Russische bankrekening heeft overgemaakt. Ook zou ze verhuisdozen hebben gekocht, en haar huisbaas hebben laten weten dat ze haar woning in de VS voor het einde van de maand wil verlaten. Ze riskeert zeker tien jaar cel.

Nog meer weten over Maria Butina? Lees dan het artikel dat The Washington Post over haar schreef.

Lees ook
Nederlanders die voor onderzoek MH17 naar Oekraïne reisden zijn bespioneerd

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

VIDEO'S | NIEUWS | ACHTERGROND | BUITENLAND

Bron: De Standaard/The Washington Post/ANP/NRC | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer achtergrond

Lees dit ook even

Please update your browser