Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

achtergrond

Kweekvlees is diervriendelijk en duurzaam, waarom mogen we het dan nog niet eten?

Kweekvlees is diervriendelijk en duurzaam, waarom mogen we het dan nog niet eten?

Ergens in een diepvries van een restaurant in Zaandam ligt een stuk vlees dat niet geserveerd mag worden van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

| Marlie van Zoggel

De reden? Het vlees komt uit een laboratorium.

Lees ook
De Vegetarische Slager werkt aan een biefstuk die beter smaakt dan het origineel

Opkweken

Een worstje van koeienvlees eten terwijl diezelfde koe even verderop rustig in de wei graast? Het kan. Nederlandse wetenschappers doen al jaren onderzoek naar kweekvlees, waarbij ze een klein stukje vlees van het dier nemen en dat vervolgens in een laboratorium opkweken. Het grote voordeel hiervan is dat het vlees is, zonder dat er dieren voor geslacht hoeven worden.

Kweekburger

In 2013 presenteerde hoogleraar vasculaire fysiologie Mark Post de eerste kweekburger ter wereld en inmiddels hebben enkele Nederlandse keukens het kweekvlees ook al in huis, maar het vlees proeven is door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verboden. Er is namelijk nog geen toestemming gevraagd om het product op de markt te brengen.

Europese toestemming

Hoewel ze in enkele Amerikaanse restaurants al foie gras van kweekvlees schijnen te serveren, moet er in Nederland eerst nog uitgebreid onderzoek worden gedaan. “Consumenten moeten zeker zijn dat ze er niet ziek van worden”, zegt een woordvoerder van het Ministerie van Gezondheid tegen Nieuwsuur. Dit onderzoek wordt gedaan op Europees niveau. Als de resultaten bekend zijn, mogen alle lidstaten stemmen over eventuele toelating van dit nieuwe product.

Doorbreken

Voorstanders van kweekvlees vinden dat de NVWA daar niet op moet wachten. “Kweekvlees staat wereldwijd op het punt van doorbreken en het is zonde dat de NVWA dit nu vertraagt”, zegt Koert van Mensvoort, creatief directeur van Next Nature Network tegen Nieuwsuur. Hij vindt dat de autoriteit er juist voor moet pleiten de voedingswaren zo snel mogelijk te testen.

Petitie

“Er is nog geen toestemming gevraagd om het product op de markt te brengen, omdat het nog in ontwikkeling is.” Maar dat zou volgens Van Mensvoort niet moeten betekenen dat het vlees tot die tijd verzegeld in de vriezers blijft liggen. Hij startte een petitie voor mensen die, net als hij, het laboratoriumvlees willen proberen. Proeven op eigen risico.

NIEUWS | ETEN & DRINKEN | ACHTERGROND | LIFESTYLE

Foto: https://www.anpfoto.nl/search.pp?page=1&ShowPicture=57203790&pos=7

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer achtergrond

Lees dit ook even

Please update your browser