Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

achtergrond

De pil gaat de prullenbak in: deze anticonceptie-app wint massaal terrein

De pil gaat de prullenbak in: deze anticonceptie-app wint massaal terrein

Een app als voorbehoedmiddel? Het bestaat. De Zweedse anticonceptie-app Natural Cycles moet vrouwen een alternatief bieden voor de pil, en er wordt massaal in geïnvesteerd.

| Merel Boudrie

Maar is het wel zo veilig? En hoe werkt het dan precies?

Lees ook
Dag pil, dag spiraal: manticonceptie (voor mannen dus) komt dichterbij

Zo zit dat
Het klinkt gek, een app als anticonceptiemiddel, maar toch wordt het door veel mensen als alternatief voor de pil gebruikt. Ruim een half miljoen mensen in 160 landen gebruiken de app, die werkt op basis van het dagelijks meten van je lichaamstemperatuur. Hoe dat precies zit? We leggen het uit in vijf vragen.

1. Je vruchtbaarheid meten aan de hand van je lichaamstemperatuur? Hoe dan? 
Nou, zo: je lichaamstemperatuur is tijdens en na de eisprong iets hoger dan de rest van de maand, waardoor je weet wanneer je het meest vruchtbaar bent. En wanneer niet. Op zich is die methode al heel oud, maar de app maakt het bijhouden van je vruchtbare dagen een stukje makkelijker. Met behulp van een algoritme toont het per dag een rood of groen bolletje: rood voor vruchtbare en groen voor niet-vruchtbare dagen.

2. Maar het slikken van de pil is toch net zo eenvoudig?
Misschien wel, maar steeds minder mensen willen de pil slikken vanwege de risico’s. Volgens hoogleraar Gynaecologie Bart Fauser neemt “de tolerantie voor bijwerkingen af.” “Vrouwen voelen zich er niet honderd procent goed bij en lezen in de krant meer over de risico’s en bijwerkingen”, legt hij uit aan de Volkskrant. De verwachting is dat het pilgebruik de komende jaren steeds meer zal blijven afnemen: als alternatief wordt steeds vaker het spiraaltje gebruikt. Of dus een app als Natural Cycles.

3. Mag de app daadwerkelijk een anticonceptiemiddel worden genoemd?
Zo noemden de makers het in eerste instantie wel, maar de Zweedse volksgezondheidsdienst Läkemedelsverket stak daar al snel een stokje voor. Zij sommeerde Natural Cycles eind 2015 alle verwijzingen naar ‘anticonceptie’ van de site en uit de app te verwijderen. Het bedrijf mocht niet zomaar de suggestie wekken vrouwen te beschermen tegen zwangerschap: daar hadden ze toch echt een certificatie voor nodig. In februari van dit jaar kregen ze die alsnog, na een verzoek te hebben ingediend bij de Amerikaanse Food and Drug Administration. Nu is de app in de EU gecertificeerd. Dus ja: het mag daadwerkelijk een anticonceptiemiddel worden genoemd.

4. Is een anticonceptie-app iets nieuws?
Nee, niet geheel, er zijn zogenaamde cycluscomputers op de markt die hetzelfde werken. Deze apparaatjes geven ook aan de hand van je lichaamstemperatuur aan wanneer je op je vruchtbaarst bent. De LadyComp en Daysy zijn daar voorbeelden van.

5. Er is dus vertrouwen in de app, want er is flink in Natural Cycles geïnvesteerd. Hoe zit dat?
Het heeft maar liefst vijfentwintig miljoen euro opgehaald in een tweede investeringsronde. In juli leverde het al zes miljoen dollar op (zo’n vijf miljoen euro). Natural Cycles wil het opgehaalde geld gebruiken voor onderzoek, marketing en het aannemen van extra personeel. Het vertrouwen op de markt is er dus, maar bij hoogleraar Fauser is het ver te zoeken: “Het is een beduidend minder betrouwbare methode dan bijvoorbeeld de pil.” Hij vindt het hoog tijd voor een compleet nieuw voorbehoedsmiddel. “Een methode die gerichter werkt.”

NIEUWS | ACHTERGROND | LIFESTYLE

Bron: Volkskrant | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer achtergrond

Lees dit ook even

Please update your browser