Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

achtergrond

Deze videoclip houdt de wereld al een week in zijn greep en wij leggen uit waarom

Deze videoclip houdt de wereld al een week in zijn greep en wij leggen uit waarom

Er is een kans dat je tot pakweg twee weken geleden nooit had gehoord van Childish Gambino en zijn naam sinds een week ineens overal ziet opduiken. Dat heeft alles te maken met zijn laatste clip.

| Tim van Erp

Inmiddels is de videoclip bij het nummer This Is America, waarin onder meer mensen achteloos neer worden geschoten, bijna 110 miljoen keer bekeken.

Lees ook
Famke Louise brengt nieuwe clip uit en die is anders dan we van haar gewend zijn

Childish wie?

Childish Gambino, een Amerikaanse rapper die je wellicht wél kent onder de naam Donald Glover. Hij speelde namelijk als acteur ook diverse rollen in bekende films (zoals Magic Mike XXL) en series (zoals Community). Als muzikant timmert-ie ook al jaren aan de weg – in 2011 bracht hij zijn eerste album al uit – maar tot nu toe bleef zijn werk beperkt tot de wat meer gevorderde luisteraar.

America wat?

Maar gebaseerd op de gigantische populariteit van de This Is America-clip en het feit dat YouTube-streams tegenwoordig meetellen voor de meeste belangrijkste hitlijsten, zou zijn nieuwste wapenfeit wel eens een enorme hit kunnen worden.* De clip kwam op 5 mei uit, op het moment dat Donald Saturday Night Live presenteerde en daar optrad met hetzelfde nummer. Hoewel we nog dieper in gaan op de video, is het allereerst belangrijk dat je hem gewoon even bekijkt. (En nog een keer. En nog een keer. Want er gebeurt véél.)

* Update: inmiddels is bekend dat het nummer op de bovenste plek is binnengekomen in de Amerikaanse hitlijst.

Chaotisch

In de video is te zien hoe de artiest ronddanst in een loods terwijl zich op de achtergrond een enorme chaos ontwikkelt. Dat dat op de achtergrond gebeurt en het merendeel niet prominent in beeld wordt gebracht, ondersteunt het punt dat Childish Gambino vermoedelijk met zijn video probeert te maken. Vermoedelijk, want zelf wil hij niks kwijt over de betekenis ervan. Die líjkt echter te zijn dat we ons allemaal erg makkelijk laten afleiden van alle problematiek die in de wereld – en met name de VS, als we de songtekst mogen geloven – speelt. Dat punt wordt pijnlijk bewaarheid, want als je de clip voor een tiende keer bekijkt, zie je nog steeds dingen die je eerder over het hoofd zag. Vaak zijn dat nogal schrijnende zaken, van een tiener die achteloos geld de lucht in schiet tot iemand die van een balustrade springt. Je zou zeggen dat dat wel opvalt, maar nee: Glovers choreografie houdt je constant op hem gefixeerd.

Wapengeweld

Bovenal lijkt de clip een aanklacht tegen het nog altijd veel voorkomende wapengeweld in de VS. De rapper wisselt zijn danspasjes namelijk ongegeneerd af met het neerschieten van zijn gitarist, en vervolgens van een zangkoor. Dat laatste lijkt een overduidelijke verwijzing naar de schietpartij in Charleston, volgende maand drie jaar geleden. Frappant is dat hij daarna probleemloos langs de politie loopt, wat door veel kijkers wordt geïnterpreteerd als kritiek op de straf die de daders van dit soort shootings soms krijgen.

Onderwaardering van mensenlevens

Daar stopt het niet. Oplettende kijkers zien ook hoe de gebruikte wapens van de rapper op een doekje worden aangenomen, terwijl het lijk van de gitarist wordt weggesleept – een opvallende tegenstelling die zeer waarschijnlijk doelt op het feit dat sommige Amerikanen zwaarder tillen aan de vrijheid om wapens te gebruiken dan aan de mensenlevens die die wapens kosten. Hoe de wapens in Childish Gambino’s handen worden gegooid, zou duiden op het gemak hoe je in de VS aan geweren kunt komen.

Lees ook
Ariana Grande vertelt in eerste interview na aanslag over nieuw album:’Het brengt licht’

Nog lang niet alles

En dan zijn dat nog de duidelijkste statements die in de video worden gemaakt. This Is America bevat tálloze speldenprikjes die stuk voor stuk een sterke betekenis lijken te hebben. De openstaande deuren van de auto’s op de achtergrond bijvoorbeeld: die zouden verwijzen naar hoe vaak zwarte automobilisten worden aangehouden in vergelijking met witte chauffeurs. Daarnaast zijn de auto’s oud, in tegenstelling tot de hippe sportwagens uit de meeste hiphop-video’s. Het paard dat op een gegeven moment voorbij draaft, met op zijn rug De Dood, is een referentie naar een Bijbel-passage: ‘En ik zag, en ziet, een vaal paard, en die daarop zat, zijn naam was Dood; en de hel volgde hem na.’

Zeventien seconden stilte

De zeventien seconden die het nummer stilvalt, schijnen symbool te staan voor de zeventien slachtoffers die vielen tijdens de schietpartij in Parkland afgelopen februari. Aan het eind van de clip is zangeres SZA te zien (foto beneden, rechtsonder); zij lijkt het Vrijheidsbeeld te representeren, dat passief toekijkt naar alle voltrokken chaos. En het laatste shot zou verwijzen naar de Oscar-genomineerde film Get Out, die ook vlijmscherpe kritiek leverde op de behandeling van zwarte mensen in de hedendaagse maatschappij.

sza childish gambino this is america

Lees ook
Leerling (14) vertelt over schietpartij op school Florida: ‘Ik zag dode lichamen liggen’

Zelfs over zijn outfit is nagedacht

Ook Childish Gambino’s look is niet willekeurig samengesteld door een styliste die niets op heeft met bovenkleding. Volgens Yahoo!-auteur Ken Tucker is Glover shirtloos omdat dat aantoont dat hij een kwetsbare zwarte man is. Zijn broek en schoenen zouden gebaseerd zijn op de broek en schoenen die soldaten van de Geconfedereerde Staten van Amerika droegen tijdens de Amerikaanse burgeroorlog – dat waren de zuidelijke staten die zich van de rest van het land hadden afgescheiden en waarin rassenscheiding toegestaan was.

Jim Crow

Ook Glovers dansbewegingen zijn niet enkel in de strijd gegooid om ons af te leiden van alles wat er op de achtergrond gebeurt. Hij en zijn achtergronddansers doen verschillende traditionele Afrikaanse dansen. Bovendien echoot Glover in zijn bewegingen en gezichtsuitdrukkingen Jim Crow, een racistisch typetje uit het slaventijdperk (zie foto beneden). De Amerikaanse wetten die rassensegregatie legaliseerden in de zuidelijke staten, de Jim Crow-wetten, werden ook naar het typetje vernoemd.

Zelfs nu hebben we nog niet álles benoemd, maar onderstaande video zet op een rijtje wat je nog níet gespot hebt.

Analyse-overdosis?

Misschien vraag je je nu af of mensen de clip niet helemaal stuk analyseren en té veel betekenissen erin lezen. Dat Glover zelf zijn mond houdt over die betekenissen, helpt niet mee, maar regisseur Hiro Murai heeft in een interview met The New York Times bevestigd dat het allemaal geen toevalligheden zijn. Hij noemt het daarin “een reactie op wat er allemaal gaande is in de wereld”.

Lees ook
11 x zwarte modellen die modeshows eindelijk wat kleur geven

VIDEO'S | NIEUWS | BEKEND | ACHTERGROND | BUITENLAND | MUZIEK | DIE GAAT VIRAL

Bron: Twitter / YouTube / Huffington Post / Billboard / Insider / Dazed | Foto: YouTube - Donald Glover

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer achtergrond

Lees dit ook even

Please update your browser