Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

achtergrond

Een op de acht mensen heeft een budgetpolis: deze risico's moet je weten

Een op de acht mensen heeft een budgetpolis: deze risico's moet je weten

In Nederland maken 2,3 miljoen mensen gebruik van een goedkope zorgverzekering, een zogenaamde budgetpolis. Dat aantal ligt fors hoger dan vier jaar geleden.

| Erik van Dam

Wij stelden vier vragen over de budgetpolis aan Aalt van Bokhorst van de onafhankelijke zorgvergelijker Independer.

Wat verstaan we eigenlijk onder een budgetpolis?

“Eigenlijk is daar al direct discussie over. Wij zien het zo: een budgetpolis is een zorgverzekering waarmee je in een aantal ziekenhuizen niet terecht kunt, omdat je verzekeraar geen contract heeft afgesloten met dat ziekenhuis. De Nederlandse Zorgautoriteit trekt het nog wat breder. Zij spreken al van een budgetpolis als de verzekering minder dan 75 procent vergoedt bij een zorgaanbieder, bijvoorbeeld een fysiotherapeut, waarmee ze geen contract hebben, ook al hebben ze wél een contract met alle ziekenhuizen.”

Waarom sluiten mensen een budgetpolis af?

“Om te besparen op de maandelijkse kosten. De lagere premie is echt de belangrijkste reden. Verzekeraars sluiten met slechts een aantal ziekenhuizen een contract, waardoor ze scherpere tarieven kunnen bieden. Een andere besparingsmogelijkheid is om een polis af te sluiten waarmee je wél in alle ziekenhuizen terecht kunt, maar waarbij je je eigen risico verhoogt. Daarmee zakt de maandpremie ook. Je moet dan wel het geld achter de hand hebben om de rekening te kunnen betalen als je onverwachts tóch in het ziekenhuis terecht komt.”

Wat is het risico van een budgetpolis?

“Dat je een ziekenhuis kiest dat wel in de buurt is, maar geen contract heeft met jouw zorgverzekeraar. En waar je zelf moet meebetalen, omdat de zorg voor mensen met een budgetpolis niet volledig wordt vergoed. Het is eigenlijk heel simpel. Stel dat je een rekening hebt van 1.000 euro, dan krijg je bijvoorbeeld maar 600 euro vergoed. Die andere 400 euro moet je zelf betalen. Wanneer je praat over ziekenhuiskosten lopen de bedragen flink op, dat kan in de tienduizenden euro’s lopen. Voor spoedeisende hulp kun je overigens wel bij alle ziekenhuizen terecht.”

Lees ook
8 x tips om de juiste zorgverzekeraar te kiezen voor volgend jaar

Welke trend nemen jullie waar?

“Op dit moment zie je dat heel veel consumenten aan het zoeken zijn. Sinds 12 november mogen ze overstappen en de zorgpremie stijgt flink, dus kijken mensen naar manieren om te besparen. Als ik heel zuiver kijk naar de zorgverzekeraars die een bepaald ziekenhuis uitsluiten, zien we een daling ten opzichte van het vorige jaar. Vorig jaar koos 12,9 procent bij ons voor een budgetpolis, nu is dat 9,2 procent. Het lijkt erop dat de consument steeds beter snapt wat de voor- en nadelen van een budgetpolis zijn. Dat is ook mede te danken aan de betere communicatie van de verzekeraars. Die laten de klanten heel duidelijk weten wat de voor- en nadelen zijn van een budgetpolis.”

Op de website van Independer kun je zien met welke zorgaanbieder jouw verzekering een contract heeft, en met welk ziekenhuis in de buurt.

NIEUWS | GEZOND | ACHTERGROND | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Pixabay

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer achtergrond

Lees dit ook even

Please update your browser