Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

achtergrond

Fantastisch hoor, Black Friday - maar voor deze mensen is het drie keer niks

Fantastisch hoor, Black Friday - maar voor deze mensen is het drie keer niks

Je kunt het niet gemist hebben: het is vandaag Black Friday. Door het hele land stunten winkels met hoge kortingen en aantrekkelijke prijzen. Dus hup, pinpas bij de hand en shoppen maar.

| Erik van Dam

Toch is het niet voor iedereen een mooie dag. Black Friday kent zelfs serieuze slachtoffers.

Kleine ondernemers

Neem nu de kleine ondernemers, verenigd in het midden- en kleinbedrijf. Zij worden door de stuntprijzen bij de concurrenten gedwongen mee te gaan in het Black Friday-circus. Het probleem daarbij is alleen dat ze met kleinere marges werken. Door hoge kortingen te geven houden ze minder over en is het maar de vraag of er überhaupt winst wordt gemaakt. De kosten voor het maken van de producten gaan immers niet omlaag.

Mensen in lageloonlanden

Ergens in het maak- en verkoopproces moet iemand bloeden voor de stuntprijzen in de winkels. De toenemende vraag naar goedkope artikelen en producten betekent dat er elders op de wereld harder gewerkt moet worden om die vraag aan te kunnen. En de mensen in lageloonlanden krijgen vaak niet eens een leefbaar loon. Wordt een product met korting aangeboden, dan krijgen zij wellicht zelfs nog minder betaald om te compenseren voor de gedaalde prijs.

Je portemonnee

Niet alleen kleine ondernemers kunnen beroerd uit de koopgekte komen. Ook je eigen portemonnee beleeft een aardige kaalslag. Want waarom trek je er zelf precies op uit op Black Friday? Bedenk of je daadwerkelijk iets nodig hebt en dat voor een mooie prijs wilt scoren. Geef vooral niet gedachteloos je geld uit om ergens een slag te slaan, want de prijzen liggen op andere momenten in het jaar soms gewoon lager.

Lees ook
Black Friday-gekte bereikt woningmarkt: vandaag kopen = 10.000 euro korting

En toch…

Het kan natuurlijk zo zijn dat je ondanks alles gek bent op Black Friday. Je vindt net dat fantastische paar schoenen voor een spotprijs, je loopt tegen de ultieme kerstoutfit aan of je kunt je televisie eindelijk voor een acceptabel bedrag vervangen. Onthoud dan wel wat onze modeman Michel Pierre Laffite eerder al meldde: maak van tevoren een lijstje en koop alleen wat je hebt opgeschreven. Dat maakt het winkelen een stuk makkelijker én je eindigt niet met een geplunderde portemonnee en zinloze aankopen.

View this post on Instagram

Green Friday What a nice alternative to Black Friday. Instead of buying things we don’t need, why not take a more eco approach? Get out and about in nature, do something that is going to help the planet or spend time with loved ones. It is urgent we change our destructive habits of buying more and more and try to focus on the wellbeing of this earth that kindly hosts us🌱🌍. We only have one, let’s protect it before it’s too late. To support the movement, we will be picking up rubbish this weekend when walking in the woods. It’s amazing how much litter people leave behind them when walking😧 Are you joining the movement? What are your plans? #wakeup #greenfriday #bluefriday #blackfriday #sustainable #sustainability #nature #savetheplanet #onestpret

A post shared by Caroline Vidal (@care_for_the_future) on

NIEUWS | MODE | ACHTERGROND | LIFESTYLE

Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer achtergrond

Lees dit ook even

Please update your browser