Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

achtergrond

Dit weten we tot nu toe over de vergismoord op Djordy Latumahina

Dit weten we tot nu toe over de vergismoord op Djordy Latumahina

In oktober 2016 werd de 31-jarige Djordy Latumahina in de parkeergarage van zijn woning doodgeschoten. Vandaag begint de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen de zeven verdachten die betrokken zouden zijn bij de moord.

| Maaike van de Graaf

Maar wat weten we daar tot nu toe over? Wij zetten het op een rij.

Lees ook
Tweede vermoedelijke schutter vergismoord Djordy Latumahina opgepakt

Djordy Latumahina

De van Molukse afkomst Djordy Latumahina was al een aantal jaar actief bezig met zijn eigen bedrijf Concept385, waarmee hij feestconcepten ontwikkelde. Daarnaast was Latumahina een bekende in het Amsterdamse uitgaansleven. Zo stond hij regelmatig achter de draaitafel in clubs als Bitterzoet.

Vergismoord

Op 8 oktober 2016 parkeert Djordy rond 17.30 uur zijn zwarte Mini Cooper in de parkeergarage aan het Koningin Wilhelminaplein in Amsterdam-West. Hij woont in het appartementencomplex boven de garage en is samen met zijn vriendin en dochtertje onderweg naar huis. Ondertussen rijden Tony D. (35) en Djurgen W. (42) langs en vuren meerdere kogels op de auto af. Latumahina overlijdt ter plekke, zijn vriendin raakt zwaargewond en zijn dochtertje blijft wonderwel ongedeerd.

Lees ook
Politie houdt rekening met ‘vergismoord’ in parkeergarage Amsterdam

Op de vlucht

Het Openbaar Ministerie gaat er vanuit dat na het vuren van de kogels, Ulrich B. (45) in een gestolen Volkswagen buiten wacht op de twee mannen. Ze rijden met z’n drieën naar de Wittgensteinlaan in Amsterdam, waarna ze de auto in brand steken en overstappen in een zwarte Seat. Rond 18.30 uur verliest Ulrich B. de macht over het stuur en belanden de mannen in de berm met een lekke band. Ze gaan te voet verder en worden ergens anders opgepikt door iemand in een Mercedes. Twee telefoons uit de vluchtauto’s stonden in verbinding met een toestel van iemand uit Hoofddorp. Volgens de justitie met Cedric R. (40), hij zou samen met zijn broer Wendell (45) de moord hebben begeleid.

Niet het doelwit

In eerste instantie is het onduidelijk waarom Latumahina werd vermoord, hij is namelijk geen bekende van de politie. Al snel werd duidelijk dat hij niet het doelwit moest zijn geweest en dat er sprake is van een zogeheten vergismoord. In maart 2017 kwam de recherche tot de conclusie dat niet Djordy, maar drugscrimineel Gino M. het doelwit was. Hij woont, net als Latumahina, in hetzelfde appartementencomplex en rijdt ook in een zwarte Mini Cooper.

Eerste arrestaties

Op 28 maart arresteert de Amsterdamse politie vijf mannen die worden verdacht voor betrokkenheid bij de dood op Djordy. Diezelfde avond laat het programma Opsporing Verzocht beelden zien van de twee schutters, waarna twee dagen later Djurgen W. wordt aangehouden. Op 14 november wordt ook Tony D. gearresteerd, nadat twee agenten zich voordoen als leden van een motorbende. Benito L. en Giovanni D., die beide vluchtauto’s zouden hebben gestolen, zetten het aantal verdachten op zeven. Alle verdachten zitten vast.

Lees ook
Zesde verdachte vergismoord Amsterdamse dj Djordy opgepakt

De straf

Vanaf vandaag zal de rechtbank zich negen dagen lang bezighouden met de vraag wie Djordy Latumahina heeft vermoord. Volgens het OM zijn Djurgen W. en Tony D. zonder twijfel de schutters. De rolverdeling van de zeven verdachten is in kaart gebracht aan de hand van telefoon- en autogegevens. Alle verdachten hebben tot nu toe gezwegen. 13 maart zal het Openbaar Ministerie de strafeis uitspreken en op 9 mei wordt de uitspraak verwacht.

Volgens het Openbaar Ministerie zien we op onderstaande video Ulrich B., Tony D., en Djurgen W. 

NIEUWS | ACHTERGROND

Bron: Het Parool | Foto: Facebook

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer achtergrond

Lees dit ook even

Please update your browser