Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

achtergrond

Borstkankermaand van start: 7 dingen die je (misschien) nog niet wist over de ziekte

Borstkankermaand is van start gegaan, waarin aandacht wordt gevraagd voor de ziekte die één op de zeven vrouwen treft. Vandaag delen we zeven feiten die je nog niet over de ziekte wist.

| Maaike van de Graaf

Maar zeker handig zijn om wél te weten.

1. Meest voorkomende kankersoort bij vrouwen

Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat borstkanker de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen is. In 2017 had, wereldwijd, 28 procent van de vrouwen met kanker borstkanker. In Nederland was dat veertien procent.

2. Ook mannen

Hoewel velen vaak denken dat alleen vrouwen borstkanker kunnen hebben, zijn er ook mannen bij wie de ziekte wordt geconstateerd. In 2017 werd er in Nederland bij 17.559 mensen borstkanker vastgesteld; 17.423 waren vrouw en 136 waren man. Een paar van hen deden afgelopen week hun verhaal in Het ParoolEr overlijden jaarlijks ruim drieduizend mensen aan de gevolgen van borstkanker.

3. Verschillende soorten borstkanker

Er bestaan verschillende soorten borstkanker. De meest voorkomende soort is ductale borstkanker, dat ontstaat in een melkgang in de borst. In 85 procent van de gevallen gaat het om deze vorm. Een andere vorm is de lobulaire borstkanker, waarbij de kanker ontstaat in de melkklier. Borstkanker kan ook hormoongevoelig zijn, wat betekent dat hormonen de tumor kunnen stimuleren om te groeien en te delen. Er is ook een vorm die juist hormoon-ongevoelig is. Een laatste die regelmatig voorkomt, is HER2/Neu-positieve borstkanker, waarbij een teveel van het HER2/NEU eiwit op een cel tot borstkanker kan leiden. Uiteraard zijn er ook nog andere zeldzame vormen van borstkanker.

4. Alcohol is een risico

Er zijn verschillende risicofactoren als het gaat om borstkanker. Naast overgewicht, roken en weinig lichaamsbeweging blijkt uit onderzoek dat er ook een relatie is tussen alcohol en een vergrote kans op borstkanker. Elk jaar krijgen naar schatting tussen de duizend en drieduizend vrouwen in Nederland borstkanker door het drinken van alcohol. Het risico is al bij één glas alcohol per dag verhoogd, blijkt uit cijfers van het CBS in samenwerking met het RIVM en Trimbos-Insituut.

5. Betere overlevingskans

De vijfjaarsoverleving van borstkanker is de afgelopen zestig jaar flink verbeterd. De overlevingskans is de laatste jaren met één procent per jaar gestegen. In 1955 was dit nog 52 procent, in 2015 al 88. Dat zijn negen op de tien vrouwen.

6. Je kunt zelf onderzoek doen

Vrouwen die zo nu en dan een borstzelfonderzoek doen, raken daardoor vertrouwd met hun borsten en merken sneller veranderingen op. Mocht je eventuele veranderingen opmerken en houden deze langere tijd aan, dan is het raadzaam om langs de huisarts te gaan. Op de website van Pink Ribbon lees je waar je op moet letten.

7. Vijf tot tien procent is erfelijk

Bij vijf tot tien procent van de borstkankerpatiënten is er sprake van erfelijke aanleg. Daarbij is er een genafwijking aanwezig die is overgedragen door één van de ouders. De twee voornaamste genen zijn BRCA1 en BRCA2. Bij een vermoeden van erfelijke borstkanker kan erfelijkheidsonderzoek worden gedaan.

Benieuwd naar nog meer feiten en fabels en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van borstkankeronderzoek? Kijk hier dan de hele uitzending terug van KWF Kankerbestrijding.

Lees ook
Wat we moeten (maar liever niet wíllen) weten over borstkanker

NIEUWS | ACHTERGROND | BORSTKANKER

Bron: Pink Ribbon / KWF Kankerbestrijding / CBS | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer achtergrond

Lees dit ook even

Please update your browser