nieuws

Aantal mensen met huidkanker blijft stijgen: 'Vooral door zongedrag'

Aantal mensen met huidkanker blijft stijgen: 'Vooral door zongedrag'

Het aantal mensen met melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker, blijft stijgen. Voorlopige cijfers voor 2016 geven 6.787 nieuwe gevallen aan.

| Marloes van Wijnen

Dat meldt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Lees ook
Zonaanbidster deelt pijnlijke beelden van huidkankerbehandeling op Facebook

‘Zongedrag’
Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker, die één op de vijf Nederlanders tijdens zijn of haar leven krijgt. In 2014 waren er 53.000 nieuwe gevallen, bijna vier keer zoveel als in 1990. De stijging komt vooral door het ‘zongedrag’ van mensen in de afgelopen decennia. De twee meest voorkomende huidkankersoorten – basaalcel- en plaveiselcelcarcinoom – zijn goed te behandelen.

Plek op de huid
De toename van melanoom komt niet alleen doordat het aantal ouderen toeneemt en daarmee de kans op kanker, maar ook omdat deze agressieve vorm van huidkanker daadwerkelijk vaker voorkomt. De gemiddelde leeftijd van patiënten die een melanoom krijgen, is 52 jaar. De aandoening begint met een plek op de huid, maar de kwaadaardige cellen verspreiden zich daarna onderhuids via de bloedbaan of lymfeklieren naar organen.

Overlevingskansen stijgen
Melanomen worden wel steeds vaker in een vroeg stadium ontdekt. Zo zit tachtig procent van de nieuwe patiënten in stadium één, waardoor hun overlevingskansen stijgen. Toch sterven jaarlijks ongeveer achthonderd mensen aan de gevolgen van een melanoom.

Huidkankerdag
Zaterdag is het voor de vijfde keer Huidkankerdag. Mensen die zich vooraf hebben aangemeld, kunnen dan een huidcontrole laten uitvoeren door een dermatoloog. Vorig jaar werden op deze dag 250 gevallen van huidkanker ontdekt, waaronder vijftig melanomen.

Meer informatie over de Huidkankerdag vind je hier.

NIEUWS

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser