nieuws

5 x Zo doe jij een digitale detox

5 x Zo doe jij een digitale detox

Een digitale detox is misschien wel minstens zo belangrijk als al je andere goede voornemens. Zo doe je er eentje in vijf stappen.

| Steve van Velzen

Dus pak je laptop en telefoon erbij en begin aan een veilig, digitaal 2017.

Lees ook
Gegevens van een miljard gebruikers Yahoo op straat door hack

Detox
De afgelopen tijd worden we overspoeld met nieuws over de zoveelste hack. Zo werd zoekmachine Yahoo onlangs slachtoffer van een grote hack en lagen de persoonsgegevens van een miljard mensen op straat. Zonder na te denken zetten we veel persoonlijke informatie online en deze informatie kan plotseling op straat belanden. De hoogste tijd dus om onze aanwezigheid op het internet eens tegen het licht te houden: een digitale detox.

Stap 1: wie ben je?
De eerste stap van je digitale detox is uitzoeken welke persoonlijke informatie van jou op internet staat. Daarvoor moet je eerst alle cookies van je computer verwijderen en je browsergeschiedenis legen. Als je nu je naam in een zoekmachine opzoekt, zie je wat andere mensen ook zien.

Stap 2: Facebook
Nu je weet wat er allemaal van jezelf op het internet staat, is het belangrijk dat je nu op Facebook je privacy-instellingen aanpast. Hier kan je instellen welke personen jouw informatie kunnen zien. Je kunt ook aangeven dat je niet meer wilt dat je gegevens van Facebook opduiken in de zoekresultaten van Google.

Stap 3: verwijderen
Neem alles wat je op Facebook en Instagram geplaatst hebt onder de loep. Het kan geen kwaad om zo nu en dan eens iets te verwijderen. Zo voorkom je dat je geen grip meer hebt op de bulk van data die van jezelf online staat. Leer jezelf aan om elke week een paar oude berichten van je social media te verwijderen.

Stap 4: minder apps
Kijk kritisch naar de apps op je telefoon. Veel apps verdienen geld aan de verkoop van de gegevens die op je telefoon staan. Dus verwijder de apps die je niet meer gebruikt.

Stap 5: Wi-Fi
Ook goed om te onthouden: niet elke wifi-verbinding is veilig. Vooral wifi op openbare plekken, zoals koffietentjes of in de trein, zijn vaak onveilig. Ben je verbonden met een dergelijk wifi-signaal, dan kunnen hackers in een handomdraai je telefoon overnemen.

NIEUWS | TECH

Bron: Vogue | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser