Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Geen dekentje op de kinderwagen, en meer tips van moeders over zon, hitte en je baby

Geen dekentje op de kinderwagen, en meer tips van moeders over zon, hitte en je baby

Een kinderwagen in de volle zon zetten is sowieso geen goed idee, maar ook met een dekentje over je kindje heen is het levensgevaarlijk.

| Tim van Erp

Met zo’n dekentje kan het bloedheet worden.

Lees ook
Canadese baby (6 maanden) overlijdt nadat hij hele dag in auto achterblijft

Ervaringen en tips
Ouders gebruiken vaak een deken om hun baby tegen de zon te beschermen, maar dat is levensgevaarlijk: in no time kan de temperatuur oplopen tot 37 graden. Een kindje kan dan een zonnesteek oplopen en loopt zelfs het risico op wiegendood. Deze moeders deelden hun ervaringen – en tips! – met ons.

1. Ook binnen: haal de kap van de kinderwagen af
Dat advies gaf de kraamverzorgster van Irma Verduin haar. ‘Ook als je een regenkap over je wagen heen hebt, moet je die er altijd afhalen zodra je het overdekte winkelcentrum (of gewone winkel natuurlijk) in gaat. Het wordt anders veel te benauwd voor het kind.’

2. Vraag jezelf af: ‘Wat zou ik zelf fijn vinden?’
Dat is een tip die vaker terugkeert. Zo zei de buurvrouw van Danielle Satter ooit tegen haar, toen zij haar kindje had toegestopt met een dikke jas en drie dekentjes: “Jij gaat toch ook niet met een jas aan onder de dekens liggen?” Recht voor mijn raap zei ze: “Van te warm gaan ze dood, van te koud gaan ze huilen.” ‘Veel van geleerd!’ Ook Anne Lous stelt: ‘Ik denk bij alles wat ik doe, wat ik mijn kinderen aantrek, hoe ik ze vervoer: ‘Zou ik dit zelf prettig vinden?”.

3. Denk na voor je de deur uit gaat
Dat is het advies van Anneke Rietveld. ‘Gewoon eerst even nadenken wat je doet, zowel met baby’s als met dieren! Achter glas of iets wat afgesloten is, wordt het snel heet. Wij hebben een serre en al vriest het en de zon schijnt dan is het zo al boven de twintig graden!’

4. Hoe kleed je jezelf tegen kou of warmte?
Natascha Scholten Stolwijk: ‘Onze kraamhulp heeft ons destijds gezegd dat je je baby hetzelfde moet kleden als jezelf,  al helemaal als het dertig graden is. Dat schermpje voor over de beentjes is alleen voor in de winter.’ Margriet Berendsen heeft altijd geleerd: ‘Geef je baby één laag meer dan je zelf draagt. Daar heb ik me altijd aan gehouden ondanks het commentaar van mensen om me heen’, schrijft ze op Facebook.

5. Gebruik een hydrofiele luier in plaats van een dikke deken
Ook een veelvoorkomende tip: het gebruik van hydrofiele luiers. Die zijn stúkken minder dik dan een reguliere deken en je kunt ze losjes voor een kinderwagen hangen; zodra je uit de felle zon bent, kun je ze dan weer losmaken. Natascha Scholten Stolwijk vertelt: ‘Hier zie je heel veel uit Duitsland dat ze zo’n mega dikke deken eroverheen leggen en dan ook zo’n echt wollen dekentje. En dat kindje maar schreeuwen. Vind het niet gek, heeft het hartstikke warm.’

6. Tot slot: zeg er iets van als je ouders ziet die hun baby veel te warm hebben dichtgestopt
Daar zijn de meeste lezers het over eens, al erkennen sommigen dat hun advies hen niet altijd in dank wordt afgenomen. Dana Bakker schrijft: ‘Ik sta altijd te twijfelen als ik weer een kinderwagen met zo’n dekentje zie om de ouders te waarschuwen. Ergens durf ik ’t dan niet. Bang voor de reactie. En later dan toch spijt want uiteindelijk gaat het om ‘t kleintje.’ En zo is het maar net, Dana.

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

NIEUWS | KINDEREN | LIFESTYLE | MEEPRATEN

Bron: Facebook LINDAnieuws | Foto: Hollandse Hoogte

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Simone DommelenSimone Dommelen

De Dooky is een fantastische uitvinding. Een doek met ringen waarmee je zowel op de Maxicosi als de kinderwagen een zonnescherm kunt creëren. Ze zijn ook nog eens uv-werend. Je kunt hem helemaal dichtmaken, half oprollen of als zonnescherm gebruiken. Een aanrader, geen doeken meer over je wagen.

TamaraTamara

Aangezien er op mijn wagen tot nu toe geen matchende parasol gevonden is die wel blijf staan, pak ik een strandlaken. Die maak ik vast aan de kap en hang ik ook over de duwstang heen. De zon blijft weg en de wind kan er tussen/onder door.

hannelorehannelore

ik verbaas me over dit artikel. als je gewoon gaat wandelen met je babydan kom je in de zon en in de schaduw dus dat is niet te warm en niet te koud, zet je het kleintje lekker buiten dan in de schaduw ( als het warm is) en dan doe je er gewoon een stukje fijnmazig gordijn erover en dan kan er geen beestje bij komen!!..wel opletten dat je kleine het prettig heeft...das toch niet zooooo moeilijk!!!..succes allemaal de komende zomer!

DesiDesi

Jullie maken vooral de mensen heel erg onzeker met artikelen als deze, en iedere kraamverzorgster geeft weer een ander advies..Ik ben zelf voor het eerst moeder geworden en dat gaat al gepaard met een hoop onzekerheden..Mijn kraamverzorgster adviseerde om je baby altijd een laag meer aan te trekken dan jezelf maar de volgende zegt weer van niet..Een kamertje mag niet warmer zijn dat 18 graden maar hoe doe je dat in de zomer etc etc..Ik denk dat je vooral je gevoel moet volgen en je verstand moet gebruiken.En verder is het allemaal al moeilijk genoeg!

SonjaSonja

Een laagje meer is zeker geen negatief advies. Bedenk dan wel als je zelf het liefst helemaal geen laagje aan zou willen, je kindje het ook niet hoeft. Dus als het kamertje warm is, ook geen extra laagje. En idd je eigen gevoel volgen.

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser