Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

'Bijna helft van vmbo'ers voelt zich onveilig op school'

'Bijna helft van vmbo'ers voelt zich onveilig op school'

Slechts 56 procent van de leerlingen op het vmbo voelt zich veilig op school. In het praktijkonderwijs is dit met 48 procent zelfs minder dan de helft.

| Justine Wouterson

Dat meldt het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) op basis van eigen onderzoek onder 75.000 scholieren.

Lees ook
Nieuwe reclame van IKEA toont treffend wat pesten met een kind doet

Gepest is grootste boosdoener

De cijfers zijn volgens de scholierenorganisatie zorgelijk omdat scholen sinds 2015 verplicht zijn zich in te zetten voor een veilig schoolklimaat. Vwo’ers voelen zich met 84 procent het veiligst, gevolgd door 72 procent van de havisten. Scholieren op het vwo en havo worden ook het minst gepest. In het vmbo en praktijkonderwijs blijft pesten volgens LAKS een “groot probleem”.

Grote verschillen

De organisatie stelt ook vast dat vmbo-scholen minder mogelijkheden geven aan scholieren om mee te praten over het onderwijs. “De verschillen tussen vmbo en vwo op de thema’s veiligheid, sfeer en medezeggenschap zijn te groot.”

Docenten scoren ruim voldoende

Uit het onderzoek blijkt ook dat ruim zeven op de tien scholieren tevreden of zelfs zeer content zijn met hun docenten. Ze zijn vooral positief over hun vakkennis en het feit dat ze altijd bij docenten terechtkunnen met vragen.

NIEUWS

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser