Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

'Van tienduizenden criminelen geen DNA-profiel terwijl dat volgens wet wel zou moeten'

'Van tienduizenden criminelen geen DNA-profiel terwijl dat volgens wet wel zou moeten'

Van ruim 21.000 veroordeelde criminelen is geen DNA-profiel opgeslagen in een landelijke databank, terwijl dat volgens de wet wel zou moeten. Dat meldt ‘Nieuwsuur‘ op basis van eigen onderzoek.

| Verena Verhoeven

Zo blijven honderden misdrijven onopgelost, omdat het ministerie van Justitie zich niet aan de eigen dna-wet houdt.

Lees ook
DNA-verwantschapsonderzoek in zaak Nicky Verstappen afgesloten

DNA

DNA-profielen worden opgeslagen om misdrijven te helpen oplossen. Criminelen gaan dikwijls meerdere keren de fout in. Als iemand na een eerder misdrijf zijn DNA heeft moeten afstaan, is hij na een nieuw delict gemakkelijker op te sporen. Maar dat werkt natuurlijk niet als die DNA-profielen helemaal niet opgeslagen worden.

Geen beterschap

Dat er een achterstand is, was al langer bekend, maar volgens het programma is die de afgelopen twee jaar verdubbeld, terwijl het ministerie van Justitie en Veiligheid juist beterschap had beloofd. Volgens het onderzoek worden veroordeelden vaak pas nadat ze alweer zijn vrijgekomen opgeroepen om DNA af te staan. Als ze daar geen gehoor aan geven, zou de politie er achteraan moeten gaan, maar die komt daar vaak niet aan toe.

NIEUWS

Bron: Nieuwsuur | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser