nieuws

1,4 miljoen Nederlandse huishoudens ontvangen 'kernramppillen' in september

1,4 miljoen Nederlandse huishoudens ontvangen 'kernramppillen' in september

Wie minder dan honderd kilometer van een kerncentrale woont en onder de achttien is, krijgt in september jodiumtabletten in de brievenbus. 

| Kirsten Zijderveld

Die pillen beschermen tegen het radioactieve jodium dat bij een ongeval in een kerncentrale vrij kan komen.

Lees ook
Is een pil de oplossing tegen eenzaamheid?

Gevaar bij nucleaire ramp
Zwangere vrouwen, van wie het ongeboren kind ook gevaar loopt bij een nucleaire ramp, kunnen de tabletten van de arts of verloskundige krijgen, liet het ministerie van Volksgezondheid vandaag weten. Ongeveer 1,4 miljoen huishoudens ontvangen de jodiumpillen. Nederland telt nog maar één grote kerncentrale in vol bedrijf, en dat is die in Borssele.

Zorgen om centrales
Omdat de Duitse centrale in Emsland en de Belgische reactoren in Doel en Tihange niet ver van de grens staan, lopen grote delen van Zuidwest- en Oost-Nederland ook gevaar als daar iets misgaat. Het gaat om onder meer Den Haag, Eindhoven, Groningen en Apeldoorn. Het ministerie neemt de maatregelen om in de pas te lopen met de buurlanden. Om de veiligheid van de centrales in Doel en Tihange zijn nog weleens zorgen.

Niet bij voorbaat
Wie minder dan 20 kilometer van een centrale woont, komt tot zijn veertigste in aanmerking voor de jodiumpillen. Van deze groep hebben de meesten al tabletten gekregen. De ontvangers hoeven de pillen niet bij voorbaat al te slikken; ze komen van pas als blootstelling aan radioactief jodium dreigt.

Schildklierkanker
Het lichaam slaat het jodium uit de jodiumtabletten op in de schildklier. Daardoor is er geen plaats meer voor eventueel opgenomen radioactief jodium, dat het lichaam daarom meteen weer loost. Als het schadelijke jodium wél zou worden opgeslagen, dreigt onder andere schildklierkanker.

NIEUWS | GEZOND

Bron: ANP | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser