monumentje

Rianne (39) vond haar man Martijn levenloos op de grond en stond er opeens alleen voor

Rianne (39) vond haar man Martijn levenloos op de grond en stond er opeens alleen voor

In onze serie ‘Monumentje’ brengen lezers een ode aan een overleden geliefde, vriend of familielid. Vandaag Martijn Wijma, man van Rianne, die 37 jaar werd. 

| Rianne Nieuwenhuize

Geschreven door Rianne Nieuwenhuize (39), ter nagedachtenis aan haar man Martijn (08-08-1977 – 11-03-2015)

Lees ook
Froukjes (33) dochter overleed acht dagen na geboorte: ‘Ik was ineens moeder zonder kind’

Zachtaardig
Ik leerde Martijn kennen in 2006. Na drie dates was het dik aan. Martijn was een zachtaardig persoon en soms veel te goed voor deze wereld. Mensen herkenden hem aan zijn vriendelijkheid en behulpzame trekjes. Hij was zeer intelligent en was mijn persoonlijke gids in alle steden die we bezochten.

Martijn en zijn oudste dochter Sanne.

Martijn

Hartpatiënt
Martijn was erg serieus en vertelde me al snel dat er iets was wat ik moest weten. Tijdens een date bij hem in Utrecht trok hij zijn shirt omhoog en liet zijn litteken zien. “Ik ben hartpatiënt”, zei hij. Rond zijn eerste verjaardag had hij zijn eerste openhartoperatie. Vanaf dat moment moest hij jaarlijks op controle in het ziekenhuis. De laatste openhartoperatie was in 2001 tijdens zijn studententijd in Utrecht. Ik heb de operaties dus niet meegemaakt, maar ging wel jaarlijks mee op controle.

Toekomst
In mei 2008 trouwden we. We begonnen vol vertrouwen aan onze toekomst. We waren zielsverwanten en konden altijd goed met elkaar praten. Over het leven, over politiek, noem het allemaal maar op. We hadden elkaar gevonden. In 2011 kregen we onze eerste dochter Sanne en in 2014 werd onze tweede dochter Carmen geboren. In datzelfde jaar was Martijn werkloos en was hij veel thuis bij onze meiden.

Nieuwe baan
Ook hoorde hij in 2014 tijdens een controle dat zijn hart er goed uitzag. Van de artsen mocht hij een jaar later pas weer terugkomen. In maart 2015 zou ik beginnen met een nieuwe baan, zodat Martijn fulltime huisvader kon zijn. Zo filosofeerden wij samen over onze toekomst met de twee meiden.

Martijn en zijn jongste dochter Carmen.

Martijn

Acute hartstilstand
Maar het lot besliste anders. Op woensdag 11 maart, 2015 vond ik Martijn in de woonkamer op de grond, levenloos. Ik belde direct 112; de politie en ambulance stonden al snel in ons huis. Ik begreep er niks van en was geschokt. Na vijf kwartier reanimeren bleek hij niet meer te redden.

Overleden
Zijn hart is spontaan gestopt met kloppen. Op zijn 37e, veel te jong om dood te gaan. Wat moest ik in hemelsnaam zonder Martijn? We hebben nooit afscheid kunnen nemen en dat doet nog steeds pijn. Ik bleef achter met mijn twee dochters, zo, van de ene op andere dag.

Deze foto was de laatste foto samen en is op 8 maart genomen tijdens een uitje in Beekse Bergen.

Martijn

De dappere
‘Martijn, de dappere’. Zo staat het nu op zijn grafsteen en zo stond het ook op zijn rouwkaart. Voor mij blijft hij de dapperste man die ik ken. Hij stond vol levenslust in het leven. Hij was intelligent en ik heb ontzettend veel van hem geleerd. Ik zal hem nooit vergeten en ik zorg ervoor dat onze dochters dat ook niet doen.

Wil jij ook een monumentje schrijven? De herinnering levend houden aan je overleden geliefde, vriend of familielid? Mail dan jouw ode van rond de 400 woorden en een mooie foto naar rubrieken@lindanieuws.nl ovv Monumentje.

SNACKS | MONUMENTJE

Bron: LINDAnieuws

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer monumentje

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser