monumentje

Op de uitvaart van Meghans broertje Symen (27) kreeg hij vijfhonderd flesjes speciaalbier

Op de uitvaart van Meghans broertje Symen (27) kreeg hij vijfhonderd flesjes speciaalbier

In onze serie ‘Monumentje’ brengen lezers een ode aan een overleden geliefde, vriend of familielid. Vandaag Meghan van den Heuvel (28, rechts op de foto), de zus van Symen van den Heuvel, die 26 jaar werd.

| Meghan van den Heuvel

Geschreven door Meghan van den Heuvel, ter nagedachtenis aan haar broer Symen van den Heuvel (2 september 1991 – 1 maart 2017).

Lees ook
Madelaines vriendin (28) was een icoon in de autowereld en overleed veel te vroeg aan kanker

Galantheid
Waar mijn zus Tember en ik vaak boefjes waren – brutaal en aanwezig – was Symen lief, zachtaardig en gevoelig. Hij was klein van stuk: mijn zus en ik gingen richting de 1.80 meter, maar Symen bleef hangen op 1.60. Toch was hij een echt mannetje: brede schouders, flinke baard en zware stem. Wat hem ook typeerde was zijn galantheid naar vrouwen: hij hield deuren open en nam een bloemetje mee. Opgegroeid in een vrouwengezin was dit er met de paplepel ingegoten. Hij luisterde écht naar je en onthield wat je verteld had.

Aandacht op anderen
Door zijn werk in de horeca kenden veel mensen Symen als een toegankelijke, vrolijke en humoristische jongen met zelfspot. Mijn zus en ik wisten vaak beter. Van jongs af aan was hij veel te lief voor de wereld en te hard voor zichzelf. Waar hij bij anderen vaak dingen door de vingers zag, rekende hij zichzelf af op ieder detail. Hij was voor velen een luisterend oor, maar wist het wel precies zo te draaien dat mensen niet vroegen hoe het met hem ging. Daarom hadden de meeste mensen, waaronder een groot deel van onze familie, niet door hoe slecht het soms met hem ging.

Verschil
Mijn moeder overleed in 2009. Ze was ziek. Ze had anorexia, en dat ging gepaard met ups en downs. Haar dood kwam voor iedereen hard aan, ondanks dat we wisten dat ze niet oud zou worden. Vanaf dat moment merkte ik verschil bij Symen: hij begon zich af te zonderen en keerde meer in zichzelf.

Het was genoeg
Toen ik hem in december verteld had dat hij oom werd van mijn baby was hij dolgelukkig en trots. Hij zou met haar naar de Efteling gaan en ze mocht bij hem komen logeren. Toch besloot hij dat het voor hem genoeg was geweest. Het bericht om zes uur ’s ochtends op woensdag 1 maart zal ik nooit vergeten. Mijn grootste nachtmerrie was werkelijkheid geworden: mijn broertje had de keuze gemaakt om uit het leven te stappen.

Speciaalbiertjes
Het afscheid was groots, indrukwekkend en passend. Met een traan, maar voóral met een lach. Op de uitvaart vroegen we iedereen om een speciaalbiertje mee te nemen, passend bij het karakter van Symen. Hij had ontzettend veel vrienden, zo zaten we na de uitvaart met ongeveer vijfhonderd flesjes speciaalbier. Op de iPad van Symen vonden we al zijn muziek en konden we zien wat hij de laatste week geluisterd had. Zo kwamen we de uitvaart door met Kensington, Marco Borsato en de themasong van de serie Friends. Deze serie staat centraal in ons gezin: we hebben de videobanden grijs gedraaid.

Onuitwisbare indruk
Met alle biertjes hebben we op zijn verjaardag in september tot in de late uurtjes het glas geheven op het korte, maar indrukwekkende leven van Sym. Ook had bijna iedereen een brief of een foto bij de kist gelegd met een persoonlijke herinnering. Tijdens ons jaarlijkse familieweekend hebben we al deze brieven gelezen. Daaruit bleek nog duidelijker wat voor onuitwisbare indruk Symen had achtergelaten.

Te kort
Na een turbulent, indrukwekkend, mooi, heftig, maar veel te kort leven heeft mijn broertje de strijd opgegeven. Inmiddels zijn we al wat maanden verder, maar bij elke kleine, breedgeschouderde jongen met flinke baard moet ik twee keer kijken of jij het niet bent lieve Sym.

Wil jij ook een monumentje schrijven? De herinnering levend houden aan je overleden geliefde, vriend of familielid? Mail dan jouw ode van rond de 400 woorden en een mooie foto naar rubrieken@lindanieuws.nl o.v.v. Monumentje.

SNACKS | MONUMENTJE | ROYAL WEDDING

Bron: LINDAnieuws | Foto: Meghan van den Heuvel

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer monumentje

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser