monumentje

Maartjes vriendin (32) trouwde ondanks haar ziekte tóch en overleed een jaar na haar bruiloft

Maartjes vriendin (32) trouwde ondanks haar ziekte tóch en overleed een jaar na haar bruiloft

In onze serie ‘Monumentje’ brengen lezers een ode aan een overleden geliefde, vriend of familielid. Vandaag Maartje van Galen (39), een vriendin van Iris Martens, die 32 jaar werd.

| Maartje van Galen

Geschreven door Maartje van Galen, ter nagedachtenis aan haar vriendin Iris Martens (19 oktober 1978 – 26 april 2011).

Lees ook
De man van Nel zou nog twee jaar verlenging krijgen maar was na vier maanden uitbehandeld

Leven lachte haar toe
We noemden Iris, met haar mooie blonde krullen, ook wel ‘Mirismuis’ gezien haar geringe lengte. Ze was iemand die niet graag de aandacht op zichzelf vestigde. Ze kwam heel extravert en vrolijk over, maar diep van binnen speelde er veel, met name het grote verdriet om het verlies van haar moeder. Toch lachte het leven Iris weer toe: ze had de liefde van haar leven ontmoet en droomde met hem van een mooie toekomst.

Maartje

Baarmoederhalskanker
Totdat ze ziek bleek. Er werd baarmoederhalskanker geconstateerd. Heftige operaties en bestralingen volgden, steeds gingen we er allemaal vanuit dat ze zou genezen. We hadden het nauwelijks over haar ziekte, of het jeugdige naïviteit was of dat we ons in kop in het zand staken weet ik niet. Tijdens haar ziekte gingen we wel eens biertjes drinken aan de bar en luchtte ik mijn hart bij haar met alledaagse problemen. Tot ik besefte dat het allemaal niks was, in vergelijking met waar zij doorheen moest. Iris zag dat anders: “Jouw probleem is net zo groot als het mijne”, zei ze dan. Altijd geïnteresseerd in de ander.

Bruiloft
Ons vriendinnenclubje (‘de Zorro’s’ noemen we onszelf) stonden haar zoveel mogelijk bij, tijdens elke chemo ging er iemand mee. Helaas bleek Iris niet te genezen en kwam het dramatische nieuws dat die mooie toekomst niet voor haar was weggelegd. Stoer dat ze was, trouwde ze tóch. Ze straalde die dag, alsof er niks aan de hand was.

Onbewust afscheid
Maar schijn bedriegt. Luchtig vertelde ze opeens dat ze een euthanasieverklaring aan het regelen was. Nog steeds drong het niet echt door. Tijdens ons afscheid, waarvan ik geen idee had dat het ons afscheid was, maakte ze nog een grapje over mijn ketting: “Wat heb jij nou om?” Typisch Iris, als de aandacht maar niet op haar gevestigd was. Wat zal ze bang zijn geweest toen ze haar jonge leventje moest verlaten. Achteraf zou ik willen dat ik daar meer over gepraat had met haar. Toen ik wegging uit het ziekenhuis, gaf ik haar een kus op haar voorhoofd, niet wetende dat ze twee dagen later zou overlijden.

Maartje

Uitvaart
Van diagnose tot overlijden heeft het drie jaar geduurd. Op het laatst ging het snel. Iris overleed in het bijzijn van haar man en geliefde schoonfamilie. Haar begrafenis was op mijn verjaardag, 3 mei 2011, in een Brabants dorpje waar haar schoonfamilie woonde. In het kapelletje tegenover de kerk waar haar uitvaart plaatsvond, was ze in september het jaar daarvoor getrouwd. Haar en de mannen van de ‘Zorro’-vriendinnengroep droegen haar kist.

Wereldreis
Het is nu ruim zes jaar geleden, maar het voelt nog steeds of ze ieder moment kan binnenlopen. Alsof ze ‘slechts’ op een lange spannende wereldreis was in plaats van op die veel te vroege ontastbare eeuwige reis. Je wordt gemist, Mirismuis.

Wil jij ook een monumentje schrijven? De herinnering levend houden aan je overleden geliefde, vriend of familielid? Mail dan jouw ode van rond de 400 woorden en een mooie foto naar rubrieken@lindanieuws.nl o.v.v. Monumentje.

SNACKS | MONUMENTJE

Bron: LINDAnieuws | Foto: Maartje van Galen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer monumentje

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser