monumentje

Froukjes (33) dochter overleed acht dagen na geboorte: 'Ik was ineens moeder zonder kind'

Froukjes (33) dochter overleed acht dagen na geboorte: 'Ik was ineens moeder zonder kind'

In onze serie ‘Monumentje’ brengen lezers een ode aan een overleden geliefde, vriend of familielid. Vandaag Jolie Westerweele, dochter van Froukje (33), die ruim een week oud werd.

| Froukje Westerweele - de Munck

Geschreven door Froukje Westerweele – de Munck, ter nagedachtenis aan haar dochter Jolie Westerweele (29-09-2011 – 07-10-2011)

Lees ook
Dianes moeder ging met pijn in haar zij naar de dokter en hoorde al snel dat het foute boel was

Geboorte
Op 29 september 2011 werd ons eerste dochtertje Jolie geboren na een ogenschijnlijk perfecte zwangerschap. Mijn man (35) en ik keken enorm uit naar haar komst. We zochten alles vol liefde uit en we fantaseerden volop over een toekomst samen met haar.

Opstartproblemen
Jolie werd geboren in het ziekenhuis en had wat opstartproblemen, maar verder waren er geen zorgen. Wat waren we blij en gelukkig, ze was zo mooi. Toen ik haar voor het eerst mocht vasthouden, kon ik niet indenken dat dit de laatste keer was dat ik haar zonder alle slangetjes vast had. Ook toen ik haar hoorde huilen, wist ik niet dat dat het laatste gehuil zou zijn wat ik ooit van haar zou horen.

Jolie

Zuurstoftekort
In de eerste nacht bleek het niet goed te gaan met haar. Jolie bleek in de laatste dagen van mijn zwangerschap ernstig zuurstoftekort te hebben opgelopen. De vraag was of ze dit zou overleven. Zo ja, dan zou ze gehandicapt zijn. Ze was zo gezond en mijn zwangerschap ging zo goed, hoe kon dit gebeuren?

Goed nieuws
In de dagen die volgden leefden we enorm in onzekerheid. We gaven haar al onze liefde. We zeiden dat we trots waren op hoe ze voor haar leven vocht, dat we zoveel van haar hielden en dat we niet zonder haar konden. Een paar dagen later kregen we prachtig nieuws: na onderzoeken bleek dat Jolie met beperkingen door het leven zou gaan, maar ze zou bij ons blijven. Ons meisje zou blijven leven.

Jolie

Verkeerde inschatting
Helaas bleek deze inschatting van de artsen niet de juiste. Toen Jolie van de beademing werd afgehaald, bleek ze het niet te redden. We kregen het nieuws en hoorden dat we afscheid moesten nemen. De grond verdween onder mijn voeten. Jolie lag heel de nacht bij ons, ze was zo sterk. Pas vroeg in de ochtend, op 7 oktober, is ze overleden. Ons meisje is acht dagen oud geworden.

Ouders zonder kind
Toen was het klaar. We gingen ineens met lege handen naar huis. Een lege Maxi-Cosi, een lege babykamer; we moesten geen geboorte- maar rouwkaartjes sturen. Het was zo stil in huis, geen babygehuil. We waren papa en mama zonder kind. Het enige wat we konden doen was haar een mooi afscheid geven, een mooie begrafenis met honderden mensen. Door middel van verhalen en foto’s wilden we dat vrienden, familie en bekenden haar toch zouden leren kennen.

Jolie

Dankbaar
Inmiddels zijn we zes jaar verder. We zijn intens dankbaar voor onze twee meisjes Aimée (5) en Livia (1), die na Jolie geboren zijn. We vertellen onze dochters over hun grote zus, we laten foto’s zien en noemen dagelijks haar naam. We hebben drie kinderen, want ze hoort bij ons gezin. Het gemis en het verdriet zullen nooit overgaan.

Wil jij ook een monumentje schrijven? De herinnering levend houden aan je overleden geliefde, vriend of familielid? Mail dan jouw ode van rond de 400 woorden en een mooie foto naar rubrieken@lindanieuws.nl ovv Monumentje.

SNACKS | MONUMENTJE

Bron: LINDAnieuws | Foto: LINDAnieuws

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer monumentje

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser