monumentje

Eerbetoon aan Delano (2001 - 2008): 'Zijn littekens leken op die van piraten en dat vond hij stoer'

Eerbetoon aan Delano (2001 - 2008): 'Zijn littekens leken op die van piraten en dat vond hij stoer'

In onze serie ‘Monumentje’ brengen lezers een ode aan een overleden geliefde, vriend of familielid. Vandaag Delano, zoon van Jacqueline (50), die zeven jaar oud werd.

| Jacqueline van Haaren

Geschreven door Jacqueline van Haaren, ter nagedachtenis aan haar zoon Delano (11-1-2001 – 24-12-2008).

Lees ook
Ellen eert haar broer Frank (1972-2014), die op slag dood was na een aanrijding

Vijfde ziekte
Delano was het kleine broertje van Rachel (23) en mijn lieve zoon. Hij was een ondeugende en altijd lachende jongen die van gezelligheid hield. Vaak kwam hij naar me toegelopen om me gewoon even te kroelen. Hij was stoer, lief en bezorgd; een echte allemansvriend. Delano was zeven jaar toen hij wat plekjes kreeg op zijn huid. De huisarts dacht aan de vijfde ziekte, waarbij kindjes opeens rode vlekjes krijgen. Maar de plekken werden groter, dus er klopte iets niet.

Delano

Piratenlitteken
We werden doorgestuurd naar het ziekenhuis. Daar werd een plek weggesneden voor verder onderzoek. Delano vond dat heel stoer, want dan zou hij een litteken krijgen ‘net als piraten’. Helaas kwam daar niets uit. De dagen daarna moest Delano elke dag één minuut in een cabine met UV-straling.

Second opinion
Op 30 oktober 2008 kreeg ik een telefoontje dat de arts geschrokken was van hoe de plekken eruit zagen. Ze vroeg toestemming voor een second opinion bij het ziekenhuis in Leuven. De volgende ochtend moesten we ons om twaalf uur melden. Ik moest Delano uit de auto tillen en naar het ziekenhuis brengen, omdat hij zo veel last had van zijn plekken. Daar kregen we te horen dat Delano opgenomen moest worden. Er werd weer een plek weggesneden voor onderzoek. “Weer een litteken erbij,” zei Delano vol trots.

Delano

Euromunten
Na één week op de kinderafdeling was de pijn onmenselijk. De plekken waren zo groot als euromunten, met dikke korsten. Er was geen plek meer vrij op zijn huid om bloed te prikken. Hij werd overgebracht naar de afdeling Intensive Care Brandwonden, om zijn wonden te verzorgen. Hij lag elke dag onder narcose, dus ik mocht met uitzondering bij hem blijven slapen.

Beademing
Het was 20 november 2008 toen Delano het ontzettend benauwd kreeg. Hij werd aan de beademing gelegd. “Mama, nu komt alles goed,” zei hij. Maar hij werd helemaal blauw, er moest een speciaal apparaat komen dat met hoge druk lucht in zijn longen zou pompen. Het was gelukt, maar die nacht zou kritiek zijn. De hele familie kwam en nam afscheid van Delano.

Delano

Chemo
Mijn kanjer sloeg zich door die nacht heen. De weken daarna hebben we nog twee keer afscheid van Delano genomen, maar hij was te sterk. Ik was zo trots. Op 19 december hoorde ik dat hij een zeer zeldzame vorm van kanker had. Eindelijk. Ze gaven hem een lichte chemo en ik zag zijn plekken verdwijnen. Nu moesten alleen zijn longen nog aansterken.

Ziekenhuis
Op 24 december kreeg ik een telefoontje. Ik moest zo snel mogelijk naar het ziekenhuis komen. Mijn kanjer had geen hersenactiviteit meer. Mijn wereld stortte in. Toen ik in het ziekenhuis aankwam, legde de arts Delano op mijn schoot. De beademing ging uit en na vijf minuten stopte zijn hartje met kloppen. Mijn kanjer, mijn vechter, hij was er niet meer.

Delano

Kanjer
Nu negen jaar later, heeft de zus van Delano een leuke baan en woont ze samen met haar lieve vriend. Ik weet zeker dat Delano supertrots is op haar. Het verdriet zal altijd blijven. Elke tweede zaterdag van december ga ik naar het ziekenhuis waar Delano is overleden. Ze organiseren jaarlijks een bijeenkomst voor families die een kindje zijn verloren, dat is fijn. De reis ernaartoe blijft wel elk jaar even verschrikkelijk.

Wil jij ook een monumentje schrijven? De herinnering levend houden aan je overleden geliefde, vriend of familielid? Mail dan jouw ode van rond de 400 woorden en een mooie foto naar rubrieken@lindanieuws.nl ovv Monumentje.

SNACKS | MONUMENTJE

Bron: Jacqueline van Haaren | Foto: Jacqueline van Haaren

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer monumentje

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser