Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

monumentje

Bryce (23) ging samen met zijn vriendin naar Bali met vlucht MH17

Bryce (23) ging samen met zijn vriendin naar Bali met vlucht MH17

In onze serie ‘Monumentje’ brengen lezers een ode aan een overleden geliefde, vriend of familielid. Vandaag Bryce, broer van Lique (50), die 23 jaar werd.

| Lique Fredriksz

Geschreven door Lique Fredriksz, ter nagedachtenis aan haar broertje Bryce (2-5-1991 – 17-7-2014).

Lees ook
Manon (21) hoorde dat haar vader ernstig ziek was; tien dagen later overleed hij

Broertje
Mijn vader trouwde met een nieuwe vrouw en kreeg met haar ook kinderen. Zo werd Bryce mijn jongste broertje. We scheelden 23 jaar, maar hadden een erg goede band. Hij kon het goed met mijn zoon en dochter vinden, want ze hadden ongeveer dezelfde leeftijd. Bryce was lief, heel zorgzaam en had een goed gevoel voor humor. Hij werkte, maar wilde weer beginnen aan een opleiding.

Relatie
De laatste jaren trok hij veel met zijn vriendin Daisy en mijn dochter Tenisha op, ook al was Tenisha zeven jaar jonger. Ze waren heel hecht, gingen samen naar de stad, de bioscoop of ze dronken een drankje. Bryce en Daisy hadden vier jaar een relatie toen de moeder van Daisy overleed. Omdat het zo zwaar was, besloten ze om het verlies te verwerken op Bali.

Bryce en Daisy

Bryce

Koken
Voordat ze naar Bali gingen, waren Bryce en Daisy een paar weken alleen thuis. Hij vroeg al snel of ik voor ze wilde koken. Toen we samen hadden gegeten, namen we afscheid. We wisten niet dat dat de laatste keer zou zijn dat we elkaar zouden zien. Een paar dagen later vertrokken ze naar Bali.

MH17
Ik zat in de auto toen ik het nieuws hoorde. Er was een vliegtuig neergestort boven Oekraïne met veel Nederlandse inzittenden. Een paar minuten later had ik een van mijn zusjes aan de telefoon. “Lique, Bryce en Daisy zitten in dat vliegtuig, de MH17”, zei ze huilend. Van het ene op andere moment veranderde alles.

Wachten, wachten, wachten
Na dat telefoontje begon het ongeloof en de vragen. Ik heb urenlang in de wacht gestaan met twee telefoons; ik wilde informatie. Er was onrust, maar vooral frustratie en onzekerheid. Niet alleen mijn familie, maar heel Nederland was machteloos.

Bryce en Daisy

Bryce

Realiteit
De stille tocht, de drukte op Schiphol, de opgejaagde journalisten voor de deur; het was onwerkelijk. Het drong pas tot me door toen ik het eerste vliegtuig met stoffelijke overschotten op Eindhoven Airport zag aankomen. Tijdens de minuut stilte hoorde ik op de achtergrond de klanken van een windgong en het wapperen van een vlag. Erna speelde een militair de Last Post. Toen de eerste kist naar buiten kwam, brak ik volledig.

Lichamen
De lichamen van Bryce en Daisy kwamen in delen aan. En elke keer als dat gebeurde, kwamen de sociale rechercheurs langs om het te vertellen. Dat waren meerdere momenten van keiharde confrontatie.

Doorgaan
Bryce wilde voor zijn overlijden veel met me praten. Hij vroeg advies over van alles en nog wat. De laatste keer was bij mij op het dakterras. Hij was zo lief en geduldig. Ook tijdens de feestdagen waren we altijd bij elkaar en lachten we veel. Uit deze oneerlijke ervaring heb ik geleerd om te kijken naar wat je wel hebt, in plaats van wat je niet (meer) hebt. Bryce en Daisy hadden dat niet anders gewild.

Lique

Bryce

Wil jij ook een monumentje schrijven? De herinnering levend houden aan je overleden geliefde, vriend of familielid? Mail dan jouw ode van rond de 400 woorden en een mooie foto naar rubrieken@lindanieuws.nl ovv Monumentje.

SNACKS | MONUMENTJE

Bron: Lique Frederiksz | Foto: Lique Fredriksz

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer monumentje

Lees dit ook even

Please update your browser