monumentje

De broer (37) van Kristel viel in slaap achter het stuur en overleed na botsing

De broer (37) van Kristel viel in slaap achter het stuur en overleed na botsing

In onze serie ‘Monumentje’ brengen lezers een ode aan een overleden geliefde, vriend of familielid. Vandaag Paul van Dijk, broer van Kristel (34), die 37 jaar werd. 

| Yara Mureau

Geschreven door Kristel van Wanrooij, ter nagedachtenis aan haar broer Paul van Dijk (15-4-1980 – 27-7-2017).

Lees ook
Bryce (23) ging samen met zijn vriendin naar Bali met vlucht MH17

Grote beer
Paul was de middelste broer van Robbert (39), Mark (31) en mij. We waren een echt mannengezin. Het was een beer van een man; groot, breed en knap. Paul was vader van twee zoons. Hij was geliefd bij heel veel mensen. Hij was vriendelijk en slaagde er in om ondanks zijn scheiding de joviale enthousiaste man voor anderen te zijn. Dat sierde mijn broer, hij had zo’n groot hart en oordeelde nooit. We begrepen elkaar zonder woorden en wisten dat we altijd op elkaar konden rekenen. Hij werkte samen met zijn broers en mijn man in het bedrijf van Robbert.

Paul:

Kristel

Grappenmaker
Hij had ook erg veel humor. Hij smeerde als klein jongetje al witte tandpasta onder de witte klinken, zodat onze handen helemaal vies werden als we de deuren in ons ouderlijk huis openden. Paul ruilde bij mijn jongste broer de gekookte eieren om voor rauwe eieren. Natuurlijk wisten we zonder daarbij na te denken al wie dat had gedaan. Paul was een levensgenieter pur sang. ‘Ik leef mijn leven zoals ik dat wil, ik bemoei me toch ook niet met een ander’: die tekst van André Hazes was hem op het lijf geschreven.

Griekse zon
De laatste keer dat ik Paul zag, nam ik afscheid met de woorden: ‘Als ik terugkom van vakantie, kom ik de ramen zemen in je nieuwe huis’. We gaven elkaar een dikke knuffel. Ik heb zijn ramen gezeemd, maar helaas nooit meer voor hem. Op de dag van zijn ongeluk, zat ik nietsvermoedend en heel gelukkig onder de Griekse zon. Ik appte hem nog voor het moment dat het ongeluk gebeurde, maar hij heeft het niet meer gelezen.

Mark, Robbert, Paul en hun zus Kristel:

Kristel

Auto-ongeluk
Door slaapgebrek is mijn broer na een lange werkdag in slaap gevallen toen hij naar huis reed. Hij is van de snelweg geraakt, tegen een verkeersbord aangekomen en daardoor over de kop geslagen. Hierdoor is hij door het zijraam van zijn auto gelanceerd. Hij leefde nog en was bij kennis. Sterk en groot als hij was, wilde hij opstaan, maar dat lukte hem niet meer. Paul is uiteindelijk overleden aan meerdere inwendige bloedingen.

Emoties
Ik werd ’s avonds laat gebeld door mijn oudste broer en ik wist dat het niet goed was. Het was alleen nooit in me opgekomen dat het om ons broertje zou gaan. Zat ik daar in Griekenland met al mijn emoties en spanningen. Mijn man regelde dat we in de ochtend samen met de kinderen terugvlogen naar Nederland. Mijn ouders en broers wachtten op me met het regelen van Pauls crematie.

Robbert, Kristel, Paul en Mark:

Kristel

Crematie
Paul lag in een open kist, hij had een hekel aan kleine ruimtes. Aan de buitenkant was hij nog net zo mooi als altijd. Het afscheid was emotioneel en helemaal zoals Paul had gewild: rauw, open en eerlijk. Mijn broers hebben gesproken en mijn brief voor Paul werd voorgelezen. Mijn dochter droeg een gedichtje voor. Ook vertelde de beste vriend van Paul over hun vriendschap en escapades in het nachtleven.

Prachtig ‘manneke’
Een aantal weken na zijn overlijden, is zijn jongste zoon geboren: Bas Paul. De vriendin van Paul koos deze naam ter nagedachtenis. Het is een troost dat zij ook zoveel van hem hield zoals wij dat jaren hebben gedaan. Bas is een prachtig ‘manneke’. In de komende jaren zullen we hem alles vertellen over zijn avontuurlijke vader. Want Paul vergeten we nooit. Daarvoor zit onze liefde voor hem veel te diep.

Wil jij ook een monumentje schrijven? De herinnering levend houden aan je overleden geliefde, vriend of familielid? Mail dan jouw ode van rond de 400 woorden en een mooie foto naar rubrieken@lindanieuws.nl ovv Monumentje.

SNACKS | MONUMENTJE

Bron: Kristel van Wanrooij | Foto: Kristel van Wanrooij

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer monumentje

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser