monumentje

Annettes moeder gaf vlak voor haar overlijden nog een feest om het leven te vieren

Annettes moeder gaf vlak voor haar overlijden nog een feest om het leven te vieren

In onze serie ‘Monumentje’ brengen lezers een ode aan een overleden geliefde, vriend of familielid. Vandaag Annette Los (45), dochter van Wil Los, die 65 jaar werd.

| Annette Los

Geschreven door Annette Los (45), ter nagedachtenis aan haar moeder Wil Los (16 april 1949 – 13 augustus 2014).

Lees ook
Donna’s vader vocht als een beer tegen zijn tumor en regelde zijn eigen rock-n-rolluitvaart

Luisterend oor
Liefdevol, integer, dapper, gastvrij en positief: dat zijn de woorden die mijn moeder omschrijven. Ze was een vrouw, die je niet zomaar van haar stuk kreeg. Het ging haar nooit om status, geloof of achtergrond, maar om warmte, aandacht en verbinding. Een goede vriendin van haar zei: “Ze had een duidelijke mening, maar liet iedereen in zijn waarde zonder veroordeling.” Voor velen was ze een luisterend oor en een goede raadgever.

annette

Longkanker
Op 13 maart 2014 zat ik met vriendinnen in het restaurant van een sauna toen er een werknemer naar mij toe kwam om te vertellen dat mijn man gebeld had. Hij vertelde mij dat mijn ouders bij ons thuis zaten om te vertellen dat mijn moeder longkanker had. Op 28 maart, de verjaardag van mijn vader, hoorden we dat er niets meer aan te doen was. Ze had uitzaaiingen in haar botten en haar borstkas.

Laatste wensen
Ze wilde graag nog op familievakantie naar Mallorca. Ze had pijn in haar botten, was erg moe en had last van haar ogen. Toch liet ze haar vakantie hierdoor niet verpesten, ze genoot van haar familie en het lekkere eten. Het was een waardevolle week. Ze had ook nog andere wensen na het slechte nieuws, zoals pannenkoeken eten met de hele familie. En ze ging met haar vier kleinkinderen naar Avifauna, waar ze vaak met mij en mijn broer was geweest. Ook zijn we nog gaan golfen en varen op de Vecht. Dit waren de laatste uitjes samen.

Annette

Vier het leven
Tot op het laatste moment was ze opgewekt, actief en positief. Ze richtte zich op wat ze nog wel kon. Op haar 65ste gaf ze zelfs nog een ‘vier-het-levenfeest’. Ze wilde het bewust geen afscheidsfeest noemen. Dit is ook wat mijn moeder wilde meegeven aan ons: vier het leven en maak je niet druk om kleine dingen.

Regie in eigen handen
Mijn moeder wilde absoluut niet beneden slapen, maar gewoon boven in haar eigen bed. Ze wilde niet aan een morfinepomp en een sterfbed denken. Toch heb ik haar op de avond voor ze overleed kunnen overtuigen dat er geen andere keuze was. Ze hield de regie in eigen handen tot op het laatste moment. Op haar sterfbed riep ze nog dingen als: ‘Geen witte kaarten’, ‘Heb je wel alle adressenlijsten?’ en ‘Smeer me vanavond maar een dubbele anti-rimpelcrème op.’

annette

Afscheid
Er waren ontzettend veel mensen op haar begrafenis. Omdat mijn vader schilder was, hebben haar vier kleinkinderen en een vriendin van mijn ouders de kist beschilderd. De kist was hierdoor prachtig en heel persoonlijk. Toen de familie haar kist begeleidde, werd er op de dwarsfluit Blackbird van The Beatles gespeeld. De kleinkinderen omringden de kist met licht en blaasden bellen bij de afsluiting.

Hard geleefd
Ik kijk met een grote glimlach terug op de leuke uitjes en het samenzijn. Helaas is mijn moeder niet oud geworden, maar naast dat ze hard gewerkt heeft, heeft ze ook hard geleefd. Dertien maanden na het overlijden van mijn moeder, is mijn lieve vader overleden aan een hartstilstand. Ouders die nog jong waren en midden in het leven stonden. Ik mis mijn goedlachse, sterke en positieve moeder en mijn authentieke, betrokken en eerlijke vader.

Wil jij ook een monumentje schrijven? De herinnering levend houden aan je overleden geliefde, vriend of familielid? Mail dan jouw ode van rond de 400 woorden en een mooie foto naar rubrieken@lindanieuws.nl ovv Monumentje.

SNACKS | MONUMENTJE

Bron: LINDAnieuws | Foto: Annette Los

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer monumentje

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser