Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

LINDA.lijnt

Onderzoeker Kris Verburgh: 'Diëten? Ik geloof er niet in'

Onderzoeker Kris Verburgh: 'Diëten? Ik geloof er niet in'

Linda de Mol is klaar met haar overtollige kilo’s en gaat afvallen. In een reeks interviews vragen wij koks, health coaches, (di)eetgoeroes en ervaringsdeskundigen naar hun visie op een gezond leven.

| Malu Pesulima

Met vandaag: arts, onderzoeker én auteur Kris Verburgh (foto).

Lees ook
Linda de Mol: ‘Ik moet aan de lijn. Doe met mij mee, dat helpt mij ook’

Kris: wat is volgens jou het allerbeste dieet?
“Calorieën tellen, extreem veel sporten, suiker en vet volledig mijden: ik geloof er niet in. Het beste dieet is geen dieet, maar een voedingspatroon dat je je hele leven volhoudt. Zo vertraag je veroudering en val je op een gezonde manier af.”

En hoe ziet zo’n voedingspatroon eruit?
“Eigenlijk is het heel simpel: vervang brood, aardappelen, pasta en rijst veel meer door groente, peulvruchten en paddenstoelen. Vervang rood vlees door wit vlees, vette vis, tofu en quorn. Vervang ongezonde vetten door gezonde vetten zoals omega-3 vetten en olijfolie. Mijn visie op een gezond leven is veroudering tegengaan. Langer leven dus. Het gewichtsverlies volgt dan automatisch.”

Langer leven door gezond te eten: hoe werkt dat precies?
“Gezonde voeding zorgt ervoor dat jouw lichaam minder snel veroudert en vermindert de kans op verouderingsziektes, zoals hart-en vaatziekten en Alzheimer. Het werkt in op verouderingsmechanismen en remt deze af. Als je minder rood vlees eet, heb je minder eiwitopstapeling in je cellen die veroudering veroorzaakt. Als je minder suiker en zetmeel eet, heb je minder ‘versuikering’ van je weefsels, een proces dat je doet verouderen. Allerlei stoffen in groene thee, donkere chocolade, blauwbessen en boerenkool vertragen veroudering. En dat je hierdoor ook afvalt, is een fijne bijkomstigheid.”

Dus als we onszelf flink volstouwen met groente, groene thee en donkere chocolade, komen we al een heel eind…
“Natuurlijk moet je niet overeten, maar deze voedingsmiddelen bevatten wel allerlei stoffen die je langer gezond houden en de levensduur verlengen. Uiteraard wil ik hiermee niet zeggen dat je nóóit meer iets ongezonds kunt nemen: als je je 80 procent van de tijd houdt aan een gezond voedingspatroon, kun je de teugels best eens laten vieren.”

Ah, duidelijk. Wat is volgens jou het grootste misverstand rond voeding?
“Mensen denken dat je door minder calorieën te eten, automatisch afvalt. Dit is niet zo. Neem bijvoorbeeld suikervrije light-frisdranken: deze drankjes bevatten nagenoeg geen calorieën, maar je kunt er toch dik van worden. Hoe dit komt? De kunstmatige smaakstoffen in light-frisdranken herprogrammeren bacteriën in je darm die vervolgens stoffen produceren waardoor je sneller dik wordt. Ongezonde voeding programmeert je lichaam en hersenen, zodat je er verslaafd aan geraakt, minder snel verzadigd wordt en gemakkelijker in gewicht aankomt. Wat ik hiermee wil zeggen: staar je niet blind op calorieën, maar kijk naar wat voeding met je lichaam doet.”

Meer info over de visie van Kris Verburgh lees je in zijn boeken ‘De Voedselzandloper: over afvallen en langer jong blijven’ en ‘Veroudering Vertragen: het langer jong plan’.

NIEUWS | LIFESTYLE | INTERVIEW | LINDA.LIJNT

Bron: Kris Verburgh | Foto: Kris Verburgh

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer LINDA.lijnt

Lees dit ook even

Please update your browser