LINDA.lijnt

Gezondheidscoach Marjolein Dubbers: 'Leven op 1500 calorieën per dag houdt niemand vol'

Gezondheidscoach Marjolein Dubbers: 'Leven op 1500 calorieën per dag houdt niemand vol'

Linda de Mol is klaar met haar overtollige kilo’s en gaat afvallen. In een reeks interviews vragen wij koks, (di)eetgoeroes en ervaringsdeskundigen naar hun visie op een gezond leven.

| Malu Pesulima

Met vandaag: gezondheidscoach en bestsellerauteur Marjolein Dubbers (foto).

Lees ook
Fajah Lourens: ‘Mensen die zeggen ‘Ik kan het niet’, vind ik zwak’

Hoe zie jij een gezond leven voor je?
“Voor mij zit dat in een combinatie van verschillende dingen. Ten eerste: eet gezond. En daarmee bedoel ik voeding waar je lichaam de meeste energie uit kan halen. Dit zijn met name onbewerkte producten inclusief gezonde vetten als avocado’s, ongebrande noten, zaden, pitten en aangevuld met wat vette, liefst wild gevangen vis of een stukje biologisch vlees. 80 procent van wat in de supermarkt ligt, zit vol met chemische stoffen die je lichaam niet kent en dus op lange termijn niet goed voor je zijn. Deze producten noem ik dan ook vulling, geen voeding.”

En verder?
“Verder vind ik bewegen erg belangrijk, vooral naarmate je ouder wordt: de sportscholen zouden vol moeten zitten met 40/50-plussers die daar zorgen dat ze hun spieren behouden. Ook doet daglicht en zonlicht veel goeds voor je lichaam én het is goed om (hoe lastig dat soms ook is) stress onder controle te houden. Zorg dus voor voldoende ontspanning. Stress is de grootste verstoorder van je hormonen en als deze niet in balans zijn, kost dat enorm veel energie.”

In je boek geef je ook aan dat voeding een mens beter kan maken. Hoe ver ga jij hierin: hoeven artsen in de toekomst geen medicijnen meer voor te schrijven?
“Zo ver wil ik zeker niet gaan. Als je iets mankeert, ga dan altijd naar de dokter. Maar ik denk wel dat de rol van voeding (als het gaat over gezondheid) enorm wordt onderschat. Onze artsen hebben er helaas weinig over geleerd. Een vrouw van 50 jaar heeft ongeveer 30.000 kilo voedsel verwerkt. Zou dat nou echt geen invloed hebben op haar gezondheid? Als je je gezonde verstand gebruikt, dan weet je en voel je ook dat slechte voeding niet goed voor je lichaam is.”

Toen Linda in haar vlog vertelde dat ze het vet van haar tomatensoepje schepte, sprongen de tranen je in de ogen. Waarom?
“Ik dacht: ‘Waar moet jouw hardwerkende lichaam dán in hemelsnaam de energie vandaan halen?’ Gezonde vetten zijn belangrijke energieleveranciers. Als je ook deze laat staan, dan houdt geen mens het afvallen vol. Je vecht dan tegen het overlevingsmechanisme van je lichaam. Waar je beter wel van af kunt blijven? Zoetigheid, snelle koolhydraten, gefrituurd spul en lightproducten: hier kan je lichaam niets mee en het kost veel moeite om af te voeren.”

Ah, oké. Afvallen is dus wel wat complexer dan minder calorieën naar binnen werken en meer sporten, dus…
“Zeker. Niet elke calorie is hetzelfde: het gaat erom wat de voeding doet ín je lichaam. Producten die vol zitten met gezonde vetten bevatten dan misschien wel veel calorieën, maar deze zijn wel goed voor je energielevel, darmflora en hormonen. Leven op 1500 calorieën per dag houdt niemand vol: je lichaam gaat in de overlevingsstand. Dit betekent dat het heel zuinig omgaat met voedingsstoffen met als gevolg dat áls je een keer iets ongezonds of teveel eet, het direct wordt opgeslagen als vet. Zo ontstaat het jojo-effect. Mijn advies rondom afvallen: voed je lichaam volop met voedingsstoffen. Eet gezond zodat je energielevel stijgt en je hormonen en darmflora in balans komen. Je zult merken dat je dan automatisch ook gewicht verliest. En gun je lichaam daarbij de tijd; je lichaam is een langzaam organisme ook al leven wij in een snelle tijd.”

Meer over het boek van Marjolein ‘Het Energieke Vrouwen VoedingsKompas’, lees je hier.

NIEUWS | LIFESTYLE | INTERVIEW | LINDA.LIJNT

Bron: Marjolein Dubbers | Foto: Marjolein Dubbers

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer LINDA.lijnt

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser