Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

kankermonologen

Qmusic-nieuwslezer Fien (26) had kanker: 'Een dag later en ik was dood geweest'

In de nieuwe LINDA.tv-serie ‘Kankermonologen’ spreekt presentatrice Mirella van Markus met vijf vrouwen over de klachten waar zij na kanker mee te maken kregen.

| Tim van Erp

De eerste vrouw met wie Mirella in gesprek gaat, kennen we van Qmusic: daar is ze namelijk nieuwslezer in de ochtendshow. Fien Vermeulen (26) vertelt ook aan LINDAnieuws openhartig over haar tijd met kanker, en de nasleep daarvan.

Lees ook
Vijf vrouwen vertellen over leven na kanker in LINDA.tv’s ‘Kankermonologen’

Pijn, jeuk, zweten
Eind 2012 voelde Fien zich al een hele tijd niet lekker en dat werd alleen maar erger. “Ik had pijn in mijn borst, ontwikkelde een hoestje dat steeds erger werd, en werd steeds vermoeider.” Fien ging meerdere keren langs de huisarts, maar die constateerde herhaaldelijk dat er niks ernstigs aan de hand was. Maar de symptomen verergerden. “Ik werd ’s nachts wakker in een plas zweet, kreeg overal vreselijke jeuk, raakte buiten adem als ik een stukje liep.”

‘Vies meisje’
Op een gegeven moment brak Fien, die destijds nog studeerde in Amsterdam. “Mijn kamer was een enorme puinzooi, want ik had geen energie om op te ruimen”, vertelt ze. “Ik weet nog dat ik dacht: wat als ik nu ineens dood neerval? Dan zegt iedereen: ‘Wat is Fien een vies meisje.’ Toen heb ik mijn moeder huilend gebeld omdat ik niet meer wist wat ik moest doen.” Fiens moeder droeg haar op de daaropvolgende ochtend opnieuw naar de huisarts te gaan. Dat bleek een levensreddend advies.

Geen vochtafvoer
“Als ik een dag later was gegaan, was ik dood geweest”, zegt Fien. “Ik bleek lymfeklierkanker te hebben en dat betekent dat mijn vocht niet meer werd afgevoerd. Mijn hart kon bijna niet meer kloppen omdat mijn hartzakje was volgelopen en mijn longen zaten ook vol water.” Fien moest vanuit de huisarts meteen door naar het ziekenhuis, waar ze na meerdere onderzoeken onmiddellijk werd behandeld en op de hartbewaking belandde. De twee dagen erna werden Fiens longen opnieuw leeggepompt, omdat ze zo snel weer vol liepen.

Lees ook
Een jaar lang zweeg dj Mattie Valk, met dit interview doorbreekt hij die stilte

Blanco
Fien had door dat het niet goed met haar ging, maar toch had ze de diagnose lymfeklierkanker helemaal niet aan zien komen. “De artsen in het ziekenhuis waren ook heel rustig, er heerste geen panische sfeer. Dus toen ik hoorde: ‘Het is helemaal verkeerd’, ging er even niets meer door me heen. Ik vond het zo onwerkelijk. Omdat de huisarts zo vaak had gezegd dat er niks was, denk je toch: oké, ik moet niet zo zeiken.” Boos op haar huisarts is Fien echter niet. “Nooit geweest ook. Het is mensenwerk, we maken allemaal wel eens een inschattingsfout.”

Ingestort
In het ziekenhuis werd Fien meteen opgezocht door haar vader, moeder, zus en toenmalige partner. “Mijn moeder was heel sterk”, herinnert Fien zich nog, “maar later hoorde ik dat zij, voor ze me zag, helemaal was ingestort. Een verpleegkundige heeft toen tegen haar gezegd: ‘Mevrouw, u moet zichzelf bij elkaar rapen, want uw dochter gaat misschien dood.'”

Emotioneel moment
Haar vader werd ook emotioneel, aan haar ziekenhuisbed. “Een paar weken daarvoor had hij tegen me gezegd dat ik me niet zo aan moest stellen. Ik rookte toen namelijk nog, maar hoestte als een blaffende zeehond. Hij zei: ‘Stop gewoon, dan voel je je zo beter.'” Toen Fien ziek bleek, barstte hij in tranen uit en bood hij zijn excuses aan dat hij aan haar had getwijfeld. “Dat kwam heel erg bij mij binnen”, vertelt ze. “Als je je vader zo ziet huilen, besef je wel hoe kritiek de situatie is.”

Lees ook
Elines ‘wondje’ bleek tongkanker:’Ik kan nu heel veel niet meer eten’

Eicellen invriezen
Drie dagen na haar diagnose begon Fien al aan haar chemotherapie. “Er was geen tijd om daarmee te wachten. Als mijn tumoren niet slonken, zou ik elke dag moeten worden leeggepompt.” En die tijdsdruk had meer consequenties. “Normaal krijg je als vrouw, vóór je chemo begint, de kans om je eicellen in te vriezen. Die keuze had ik niet meer.” Als gevolg daarvan is de kans dat Fien nu op natuurlijke wijze kinderen krijgt klein. En dat laat haar niet koud. In Kankermonologen vertelt zij openhartig over haar kinderwens. Je bekijkt de eerste aflevering, met daarin Fien, bovenaan dit artikel.

Kun je de video bovenin niet zien? Klik dan hier.

VIDEO'S | NIEUWS | TV | BEKEND | INTERVIEW | KANKERMONOLOGEN

Bron: LINDAnieuws | Foto: Still LINDA.tv

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

C JagtenbergC Jagtenberg

Mooi....: Positief zijn betekent niet dat je niet dat je nooit verdrietig mag zijn.Sterkte Fien!

alle afleveringen

Please update your browser