Hopen op een Wonder

Waarom LINDA.tv's Patricia vindt dat je óók met 45 nog kinderen moet kunnen krijgen

Waarom LINDA.tv's Patricia vindt dat je óók met 45 nog kinderen moet kunnen krijgen

In LINDA.tv-serie ‘Hopen op een wonder‘ worden drie vrouwen gevolgd tijdens hun poging om zwanger te worden. Eén van hen, Patricia (45), krijgt nogal wat kritiek te verduren.

| Tim van Erp

LINDAnieuws belde haar op.

Lees ook
Dag van de waarheid voor Patty: ‘Zó spannend, binnen twee uur gaat mijn telefoon’

Egoïstisch?
De reacties die Patricia krijgt onder de uitzendingen van Hopen op een wonder zijn niet mals. Sommige kijkers adviseren haar hulp te zoeken bij het accepteren dat ze geen kinderen heeft; ‘Niet alles in het leven is maakbaar’, zo reageert iemand. Anderen maken zich zorgen dat haar toekomstige kind een aangeboren afwijking zal hebben, of gepest zal worden als het naar school gaat met zijn of haar ‘oude’ moeder. ‘Ik vind haar zelfs behoorlijk egoïstisch’, schrijft iemand.

Kwetsende woorden
Patricia kan gelukkig goed omgaan met die kritiek. “Ik ben een volwassen vrouw en kan wel tegen wat harde woorden”, zegt Patricia tegen LINDAnieuws. “Maar er zijn ook mensen die dat niet kunnen. En door iets wat jij in vier seconden typt en verzendt, kan iemand levenslang doodongelukkig worden.”

Al langer bezig
Patricia had de kritiek op haar deelname aan Hopen op een wonder ook wel verwacht, zegt ze. “Veel mensen reageren meteen vanuit hun emotie, ook al begrijpen ze niet precies wat er aan de hand is. Ze zouden moeten zeggen: ‘Wat vervelend voor je dat je hier zo mee zit, hoe voel je je daarbij?’. Veel mensen kijken niet naar het hele verhaal: namelijk dat ik al achttien jaar probeer om zwanger te raken. Niet nu pas.”

‘Dan neem je toch een puppy’
“Als ik nu 28 was en al tien jaar bezig, was het voor hen heel anders”, stelt Patricia. “Dat merk ik zelf ook: op mijn 39e, stonden veel mensen er nog anders tegenover. Toen vonden ze het nog een goed idee. Nu zeggen ze: ‘Dan neem je toch een puppy’, of: ‘Ga anders lekker op vakantie.’ Alsof ik daar vruchtbaarder van word.”

Gehandicapt
“Ik heb bovendien onderzoek laten doen naar mijn gezondheidsleeftijd”, voegt ze toe. “Dat meten ze door te kijken naar je vruchtbaarheid, eicelvoorraad, lichamelijke conditie en vitaminevoorraad. Daaruit kwam naar voren dat ik 38 ben. Ook mijn fertiliteitsarts heeft nog goeie hoop dat ik ooit zwanger raak.” En als haar kindje gehandicapt blijkt? “Zolang het levensvatbaar is en gelukkig kan opgroeien, vind ik dat niet belangrijk. Natuurlijk moet ik wel nog in staat zijn een volledige zwangerschap uit te dragen.”

Lees ook
Patty (33) heeft endometriose en vlogt over haar poging om zwanger te worden

Al één dochter
Patricia heeft al een dochter van twaalf; sommige kijkers vragen zich af waarom ze niet meer tijd en energie in háár steekt. “Mensen weten toch helemaal niet hoeveel tijd ik in haar steek als de camera uitstaat?” reageert Patricia. “Mijn dochter was mijn grootste wens, mijn alles. Dat is ze nog steeds en dat weet ze ook.”

Stichting
Patricia heeft een stichting, Wishing A Wonder, opgezet waarmee ze hoopt de taboes op het gebied van onvervulde kinderwensen te doorbreken. “Ik wil dat er vrijwillig vruchtbaarheidsonderzoek komt op je dertigste zodat je je eicellen eventueel kan invriezen. Stel dat blijkt dat je dan lichamelijk al in de overgang bent, dan heb je nog genoeg tijd om voor een alternatieve methode te kiezen.”

Obsessief
Want zo’n kinderwens “gaat je leven beheersen”, erkent Patricia. “Het heeft bij mij een obsessief gedrag teweeg gebracht, dat weet ik heel goed. Ik krijg ook psychologische hulp bij wat ik moet doen als ik mijn kinderwens straks stop zou moeten zetten.” Want uiteindelijk moet er een grens worden getrokken, weet ook zij. “Zelfs ik ben van mening dat het geen goed idee is als iemand van 58 een drieling krijgt.”

Het verhaal van Patricia tot nu toe terugkijken? Je vindt de hele serie hier online. De laatste aflevering van Hopen op een wonder is vanaf aanstaande donderdag te zien op LINDA.tv.

NIEUWS | LIFESTYLE | HOPEN OP EEN WONDER

Bron: LINDAnieuws | Foto: LINDA.tv

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer Hopen op een Wonder

Lees dit ook even

Please update your browser