Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

hoe is het nu met

Iris haalde ondanks een ernstige ziekte haar propedeuse, rijbewijs én achttiende verjaardag

Iris haalde ondanks een ernstige ziekte haar propedeuse, rijbewijs én achttiende verjaardag

Deze zomer stond Iris in LINDA.meiden, waarin ze vertelde over haar stofwisselingsziekte. Er was dertig procent kans dat ze haar achttiende verjaardag zou halen.

| Lisa Koetsenruijter

Haar achttiende verjaardag, propedeuse én rijbewijs verder, spreken we Iris weer. Hoe gaat het nu met haar?

Lees ook
Wauw: indrukwekkende foto’s laten de kracht van vrouwen na een borstamputatie zien

Stofwisseling
Op 1 oktober werd Iris achttien. Volgens artsen was er dertig procent kans dat ze met haar stofwisselingsziekte die leeftijd zou halen. Haar lichaam zet voeding niet goed om in energie, waardoor ze last heeft van ernstige vermoeidheid en heel weinig kracht in haar lichaam heeft.

Verjaardag
Iris: “Mijn verjaardag was een bijzondere dag. Wel een soort overwinning, al zou ik het niet zo willen noemen. Het is niet alsof al die kinderen die jonger overlijden het verkeerd hebben gedaan en hebben verloren. En ik ben nu niet opeens bevrijd van cijfers en voorspellingen.”

Rijbewijs
Haar verjaardag is niet het enige waarmee we Iris kunnen feliciteren: van de zomer behaalde ze, netjes binnen een jaar, de propedeuse van haar rechtenstudie. En vorige week vrijdag, twee dagen voor haar verjaardag, haalde ze ook nog eens haar rijbewijs. “Nu ben ik minder afhankelijk van mijn ouders of de taxi, en kan ik makkelijker zelf het huis uit voor boodschappen of een bezoek aan vrienden of familie.”

Gezondheid
In het interview deze zomer vertelde Iris dat ze herstellende was van een buikoperatie, die ze in januari moest ondergaan. Hoe het nu gaat met haar gezondheid? “Hetzelfde. Ik ben nog altijd niet hersteld, en kan waarschijnlijk nooit meer zoveel als ik voor de operatie kon.”

Bijkomen van de kleinste handelingen
Ze is heel moe, heeft last van hoofdpijn en misselijkheid, en moet van de kleinste handelingen lang bijkomen. “Als ik me ’s ochtends heb aangekleed, moet ik eerst uitrusten voor ik kan ontbijten. Heb ik mijn tanden gepoetst, dan moet ik daarna weer bijkomen.”

Studie Rechten
Toch bijt ze zich vast in haar studie, ze gaat nu voor haar bachelor. Naar de collegezaal gaat ze niet: “Per dag probeer ik één college te doorlopen met opnames die de universiteit heeft gemaakt en aantekeningen van studiegenoten.” Alleen voor tentamens gaat ze naar de universiteit. “Dat is zwaar. Van de laatste moest ik maanden bijkomen.”

Eigen huis
Al kan Iris door haar ziekte wellicht niet zoveel als anderen, ze heeft genoeg plannen. “Eerst mijn studie zo snel mogelijk afronden. Uiteindelijk wil ik kinderrechter worden, dat is een traject van in totaal tien jaar. En ik zou graag op mezelf wonen, al is het met veel hulp. Dan ben ik weer wat onafhankelijker. We zien het wel.”

NIEUWS | LINDA.MEIDEN | INTERVIEW | HOE IS HET NU? | HOE IS HET NU MET | LINDA.MEIDEN FEESTEN OP IBIZA

Bron: LINDAnieuws | Foto: Iris van Oosterhout

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

alle afleveringen

Please update your browser