Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

LINDA.loves vrouwen

Deze video maakt korte metten met (body)shaming: 'Waarom zijn we zo onaardig?'

‘It won’t stick.’ Zo luidt de boodschap die de makers van bovenstaande video, op Wereldvrouwendag, verspreiden. Het idee: laat negativiteit van je afglijden en wees gewoon jezelf.

| Tim van Erp

Wij spraken filmmaker Basha de Bruijn (foto beneden), die de video samen met de Amsterdamse creatievelingen van FCB maakte.

Lees ook
Van Paay tot Ploumen: 14 x deze vrouwen vochten voor zichzelf én voor anderen

Begon met een gedicht

In de video zijn verschillende vrouwen te zien die het hebben over hun onzekerheden en hoe ze die hebben overwonnen. Maar voordat die prachtige beelden er waren, was het gedicht dat in de video wordt voorgedragen er al. Dat schreef Basha zelf. “Als je alleen al kijkt naar reacties onder Facebookposts, zie je dat we vaak heel onaardig tegen anderen doen. Ik vroeg me af: “Waarom zou je zulke onaardige dingen zeggen? Waarom zijn we zo kritisch op elkaar?”

It Won't Stick

Loslaten

Het motto ‘It won’t stick‘ – vrij vertaald: je nare opmerkingen blijven niet plakken – staat voor kracht, legt Basha uit. “Het gaat erom dat je niet bij de pakken neer gaat zitten door negatieve opmerkingen. Je moet die loslaten en geloven in jezelf. Wat andere mensen zeggen maakt dan niet zoveel meer uit.”

Streng voor jezelf

Maar het gaat niet alleen om wat anderen zeggen: Basha vindt dat veel mensen ook veel te kritisch op zichzélf zijn. “Ik was dat zelf ook; ik kan het heel zwaar voor mezelf maken. Vorig jaar gooide ik het roer om en stopte ik daarmee”, vertelt ze. “Dat veel mensen zo streng voor zichzelf zijn, komt ook door de wereld waarin we leven. De hele dag worden we geconfronteerd met ideaalbeelden, en al snel denk je: als ik hier of hier niet aan voldoe, ben ik niet goed bezig. Daar word je onzeker en ongelukkig van.”

Lees ook
YouTube viert Internationale Vrouwendag en deelt backstagevideo LINDA.meiden

Ode

Basha’s advies: “Loslaten. Of het nou om woorden van jezelf of van anderen gaat: laat ze van je afglijden. Dán kun je pas vliegen.” De vrouwen in de video zijn allemaal bekenden van Basha en haar collega’s. “Ik vind hen zo inspirerend om te zien: vrouwen die lekker hun eigen ding doen en zichzelf durven zijn. It won’t stick is een ode aan dat soort vrouwen.”

Tegengeluid

Ze hoopt dat vrouwen nu massaal hun eigen verhalen met #itwontstick delen. Belangrijk daarbij is wel dat ze focussen op het positieve, zegt Basha. “Bij soortgelijke initiatieven, #metoo om maar iets te noemen, wordt er best vaak gekeken naar wat er mis is. Wij willen een positief tegengeluid bieden. Dus deel wat jij overwonnen hebt, wat jouw It won’t stick-moment was. Ik hoop dat iedereen door deze video zichzelf durft te zijn en niet alleen het mooie plaatje laat zien, zoals we al zo vaak doen op social media.”

VIDEO'S | NIEUWS | INTERVIEW | MEEPRATEN | LINDA.LOVES VROUWEN

Foto: Still video

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer LINDA.loves vrouwen

Lees dit ook even

Please update your browser