LINDA.153 Obese

Cecelia (56): 'Linda, bedankt voor je aandacht voor obesitas'

Cecelia (56): 'Linda, bedankt voor je aandacht voor obesitas'

Al haar hele leven wordt ze gepest omdat ze obesitas heeft, maar afvallen lukt niet. Cecelia (56) is daarom heel blij met de aandacht die LINDA. 153 aan dit onderwerp geeft.

| Gaby Boterkooper

“Voor mij is het misschien te laat, maar hopelijk kunnen andere mensen geholpen worden als er meer begrip komt voor mensen met obesitas.”

Lees ook
Covermodel Kimberley (165 kilo): ‘Ik was klaar met vechten tegen de kilo’s’

Alsmaar dikker
Cecelia is geboren in Chicago, maar woont inmiddels alweer 23 jaar in Nederland. “Toen ik zeven was, werd mijn zus aangereden door een dronken bestuurder. Hierdoor brak zij verschillende botten in haar benen en heup. Om een advocaat te kunnen betalen in het proces tegen de man die haar had aangereden, had mijn vader twee fulltime banen. Als ik thuiskwam van school nam ik de zorg voor mijn zus over, zodat mijn moeder het huishouden kon doen. Hierdoor kwam er jarenlang niks van buitenspelen en werd ik alsmaar dikker.”

Negentig kilo
“In de jaren die volgden, werd ik vaak uitgescholden en uitgelachen. Mij was geleerd dat je volwassenen altijd kon vertrouwen, maar dat waren juist de mensen die zeiden: ‘Hoe kan je zus zo klein en dun zijn, en jij niet? Hoe ben je zo geworden?’ Zelfs toen ik op mijn negende bij m’n tante in Nederland op bezoek was, zei ze dat ik net zo vies en lelijk was als een andere tante. Op dat moment woog ik al meer dan negentig kilo.”

Getrouwd
Op haar 31ste ontmoette Cecelia haar man tijdens een vakantie in Nederland. “Op mijn 33ste ben ik naar Nederland verhuisd en zijn we getrouwd. Hij is iemand die zegt: ‘Je bent zoals je bent’ en ‘je moet jezelf accepteren’. Hij zegt nooit iets over mijn gewicht.”

Niet durven zwemmen
Ze vindt het heel knap en goed dat Kimberley – van wie het lichaam op de cover van de nieuwe LINDA. gebruikt is – zo lekker in haar vel zit. “In de 23 jaar dat ik hier woon, heb ik geen strand gezien. Ik durf niet te gaan zwemmen, omdat ik bang ben dat er grappen worden gemaakt. De standaardgrappen, over walvissen en zo.”

Te laat
“Mensen weten niet dat obesitas vaak geen keuze is. Dat er bepaalde dingen aan vooraf zijn gegaan waardoor iemand veel is aangekomen. Toen ik eens tien kilo was afgevallen, zei niemand er iets van. Toen die tien kilo er weer aan was, kreeg ik naar m’n hoofd geslingerd dat ik dik geworden was. Ik heb besloten dat dit mijn leven niet meer moet bepalen en daarom zeg ik ook dat het voor mij te laat is. Ik heb misschien nog twintig jaar te leven en ga niet elke dag van de rest van mijn leven vechten tegen deze ziekte.”

‘Je moet jezelf accepteren’
Tegen de LINDA.-lezeressen wil ze zeggen: “Laat je niet gek maken door wat andere mensen zeggen over jou. Vertrouw in jezelf, praat met een arts, luister naar wat hij zegt. Wat andere mensen denken, is niet belangrijk. Je kunt je gewicht niet heel je leven laten bepalen. Je moet jezelf accepteren, ook al is dat iets wat ik zelf nog moet leren.”

NIEUWS | INTERVIEW | LINDA.153 OBESE

Bron: LINDAnieuws | Foto: Cecelia

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Heidi PendersHeidi Penders

De strandfoto's van Kimberly. Daar zie ik een stralende meid. Daarbij denk ik niet walvis,daarbij denk ik met mijn maatje 44 maar één ding: WAAR SHOPT ZE DIE TOP EN DIE BIKINI!!!Cecelia, als jij naar het strand wilt, gewoon doen.

Meer LINDA.153 Obese

Lees dit ook even

Please update your browser