Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

van de bank kalender

Zoektocht naar de ideale sport #2: kickboksen

Zoektocht naar de ideale sport #2: kickboksen

Januari staat in het teken van fit worden. Maar hoe weet je nou welke sport bij je past? Onze Phaedra start daarom de speurtocht naar haar ideale sport.

| Eline van der Haar

Deze week: kickboksen.

Lees ook
Start 2017 sportief met LINDA. van de bank-adventskalender

Leuk bedacht
“Zullen we Badr Hari maar even laten zitten?” zegt trainer Benaissa lachend, als hij me hulpeloos ziet stuntelen met de scheenbeschermers die om mijn been bungelen. Ik ben ervan overtuigd dat ik vanavond eens even stevig tekeer zal gaan op een aantal gezichten die ik op m’n netvlies heb. Payback time, de agressie borrelt bij het idee al in me op. Maar kickboksen zal iets ingewikkelder blijken dan ik dacht.

Zere knokkels?
Naast me staat een iel, verlegen meisje met hoofddoek, om haar handen heeft ze linten gezwachteld. Waar dat voor is, wil ik weten. ‘Oh’, zegt ze, ‘dat is voor mijn knokkels, anders doen die straks zo’n zeer.’ Ik denk nog iets als: ‘Ja, ja, dat zal wel. Jij zere knokkels. Tuurlijk joh.’

Gevarieerde groep
In de kickboksgroep een gemêleerd gezelschap van testosteronbommen van 16 en 17, potente twintigers, een paar rijpere vrouwen met haar op de tanden tot een paar die het – net als ik – ook voor het eerst proberen.

img_1487

Doe ons ook zo’n compliment cadeau
‘Jij ziet er wel getraind uit, doe je aan sport?’, vraagt Benaissa. Ik kan hem wel zoenen. Wat een geweldige jongen, dit. Ik, getraind! ‘Ach ik rommel zo eens wat aan in de sportschool,’ schamper ik. Ja, je moet de dingen niet mooier maken dan ze zijn. Maar in mijn eigen sportschool zijn er geen spiegels waar je je zelf in ziet ploeteren. Hier, in deze zaal staan we met z’n allen voor een grote spiegel. Op blote voeten.

Alles vliegt in de rondte
Eerst moeten we een boksgroet doen. Als een soort eer en respect aan de sport, vertelt Benaissa later. Op je knieën zitten, ogen dicht en dan de grond kussen. Ik hou niet zo van de grond kussen dus ik laat als enige –een tikje ongepast misschien- verstek gaan. Maar niemand let op mij, want de heren in het klasje staan grommend klaar om elkaar af te maken. Voor het zover is, eerst een warming up. Vrij pittig wel. Terwijl mijn hoofd in een tomaat verandert waarin visioenen voorbijflitsen van Michael Jacksons’ Thriller-videoclip, zie ik mezelf hupsen, kniehefffen, jumping jacken, opdrukken, nog meer hupsen en hakken billen. ‘Waarom denk ik nou weer niet aan een sport-bh’, mopper ik inwendig.

Innerlijke Mohammed Ali
Dan krijg ik de handschoenen aan. ‘Zoek een maatje die bij je past qua lengte’, roept Benaissa. Godzijdank doet er een dame van de sportschool mee die niet van plan is mij doormidden te splijten met haar vuisten. Tegen over elkaar moeten we stoten in een stootkussen die we om beurten vasthouden. ‘Je houdt je ene vuist bij je kin, je stapt in met links, en je prikt hem erin’, en de vuist van Benaissa klatst op het stootkussen. ‘Goed’, mompel ik, ik stap in en ik prik hem erin. Ik geef een mep op het kussen. Best lekker dit. Ik hops als Mohammed Ali en prik hem er links en rechts in. Hop, hop, hop, hups ik van links op rechts, zou dit er cool uit zien?

Nog een keer, nog een keer, nog een keer
Om mij heen hoor ik benen breken en stootkussens scheuren. Er wordt geschreeuwd en gegild. Geschrokken kijk ik om. Het blijkt het hoofddoekmeisje en haar boksmaatje die als een soort dolle losgaan. Bij de heren spettert eveneens het zweet in het rond, het gekreun klinkt van alle kanten. Met het boksen en kicken kom ik –oh verrassing- niet in de buurt van Ali. M’n knie gaat net niet uit de kom (au!) en met de leverstoot geef ik teveel gas bij m’n maatje (sorry!). Aan gasten visualiseren die ik in gedachten kapot had willen meppen kom ik geeneens toe. Oh my god, nu móet ik wel nog een keer.

Kom in actie
Wil jij ook een keer kickboksen, maar heb je géén idee waar je moet beginnen? Allesoversport.nl heeft een gave winactie waarbij je kans maakt op een een boksclinic met oud wereldkampioene Esther Schouten.

LIFESTYLE | SPORT | VAN DE BANK KALENDER

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer van de bank kalender

Lees dit ook even

Please update your browser