Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

lifestyle

Top initiatief: Tshared wil overproductie van kleding tegengaan

Het klinkt aanvankelijk wat tegenstrijdig: een nieuw T-shirtmerk wil de overproductie van kleding tegengaan door zelf T-shirts te maken. Het ligt allemaal echter nét iets genuanceerder. 

| Michel Pierre Laffite

Kledingmerk Tshared wil namelijk alléén maar T-shirts leveren die daadwerkelijk zijn besteld en er dus niet bij voorbaat al een paar duizend creëren in de hoop dat ze verkocht worden.

Lees ook: Deze kledingmerken gaan voor eerlijk en duurzaam

Overproductie in de mode
Veel kledingmerken gaan namelijk wél zo te werk: ze produceren duizenden kledingstukken en het is nog maar de vraag hoeveel ervan worden verkocht. Naar schatting wordt er zelfs wereldwijd dertig procent van de totaal geproduceerde kleding weggegooid, omdat de consument de kleding niet wil kopen. Dat komt neer op 25 miljard kledingstukken per jaar.

Kan dat anders?
Tshared probeert dit probleem aan te paken door er een ander verdienmodel op na te houden, het zogeheten ‘made to order’-systeem, waarbij kledingstukken alleen worden gemaakt als ze daadwerkelijk worden besteld. Hierdoor ontstaat er geen overproductie. Tshared hoopt een groot succes te worden, waardoor andere kledingmerken hun goede voorbeeld zullen volgen.

Geen kinderarbeid
Het merk wil niet alleen overproductie tegengaan, maar produceert de T-shirts ook op een duurzame manier. De kleding wordt in Europa gemaakt (er komt dus geen dwangarbeid of kinderarbeid aan te pas) én als je jaren later besluit om het T-shirt weg te doen, dan kun je het terugsturen naar Tshared en elf procent korting krijgen op je nieuwe bestelling. Het oude shirt wordt vervolgens geheel gerecycled.

Geld nodig
Voordat het allemaal zover is, heeft Tshared geld nodig. Daarom zijn ze een crowdfunding-campagne begonnen. Afhankelijk van het bedrag dat wordt opgehaald, kunnen er verschillende dingen gerealiseerd worden. Bekijk het filmpje hierboven voor meer informatie. Doneren? Dat kan hier.

Hieronder de T-shirts.

Everything_Is_Connected_on_Tee_Womens_yslh7s

Shon_price_o_waste_women_hqrk1i

Rebecca_faces_women_ckxo8b

Kim_graphics_men_jpg_rbjnxo

SNACKS | MODE | LIFESTYLE

Bron: Tshared | Foto: Tshared

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

RemkoRemko

WOW wat een mooi initiatief! Heel veel succes! Mijn steun hebben jullie!Steun dit fantastische initiatief ook via de crowdfunding die net gestart is! https://www.indiegogo.com/projects/tshared-zero-waste-t-shirts-unique--2/x/10802098#/

Jeroen van der HeideJeroen van der Heide

Dank jewel Michel Pierre Lafitte, voor het plaatsen van mijn concept Tshared.eu laten we samen kijken hoe we deze uitdaging aan kunnen gaan. Zondag 18 september sta ik op de www.puur-fair.nl en geef ik een lezing en kun je mijn producten bekijken en is er de mogelijkheid om ze in de Pre-Sale te kopen en zo mijn crowdfunding campagne steunen. En op 22 september spreek ik bij MVO Nederland aangaande overproductie. Geniet van jullie dag Jeroen van der Heide

Meer lifestyle

Lees dit ook even

Please update your browser