lifestyle

Single mom Miriam (32): 'Kerst alleen is confronterend'

Single mom Miriam (32): 'Kerst alleen is confronterend'

Uit onderzoek van online platform ‘Happy Single Moms’ blijkt dat veel alleenstaande moeders opzien tegen de feestdagen. ‘Je wordt dan zo met je neus op de feiten gedrukt.’ 

| Annemarie van Ulden

LINDAnieuws belde met single mom Miriam: “Dit wordt mijn vijfde kerst alleen.”

Lees ook
Voor als je geen bal aan kerst vindt: deze series kun je lekker bingewatchen

Confronterend
Uit onderzoek onder achthonderd moeders blijkt dat zestig procent van de alleenstaande moeders zich eenzaam voelt met de feestdagen. Miriam (foto) is aangesloten bij het netwerk voor alleenstaande moeders Happy Single Moms en haar verbazen de uitkomsten van het onderzoek niet. “Ik herken dat heel erg”, zegt Miriam. “Ik vind het heel confronterend met kerst om te zien hoe het had kúnnen zijn.”

Vijfde wiel aan de wagen
Volgens Myra de Wildt, oprichter van Happy Single Moms en initiatiefnemer van het onderzoek, is het niet zo dat alle alleenstaande moeders alleen thuis zitten met de feestdagen. “Veel gaan er wel naar vrienden of familie, maar dan voel je je toch vaak het vijfde wiel aan de wagen.” Dat herkent Myra zelf en Miriam ook. “Ik kan me dan wel bezwaard voelen, dat ik denk: ‘Wat doe ik hier?'”, zegt Miriam.

‘Ik benijd ze’
Miriams plannen voor de feestdagen? “Op kerstavond ben ik alleen, op Eerste Kerstdag ga ik naar familie, dan is mijn zoon (12) bij z’n vader. Tweede Kerstdag ga ik misschien wel op stap, maar dat weet ik nog niet zeker”, zegt ze. “Dat is leuk hoor, maar als je thuiskomt ben je toch weer alleen. Ja, met de feestdagen benijd ik stellen wel.” En dat is heus niet altijd zo. “Nee hoor, het is ‘fifty fifty'”, zegt ze. “Ik vind het vaak ook prima alleen, niemands vuile sokken die ik moet opruimen.”

NIEUWS | LIFESTYLE | INTERVIEW | MEEPRATEN

Bron: LINDAnieuws | Foto: Miriam

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

eva mejrieva mejri

Hoi ik wil niet negatief doen en bedoel het ook niet zo mocht het zo overkomen☺️ Maar kerst alleen is niet alleen als je familie hebt of het samen met vrienden viert. Ik heb geen familie( wel vrienden maar die vieren kerst met familie). Ik ben eens mee geweest omdat er plek was en ik was erg dankbaar want kerst zonder familie dat is pas alleen. Vooral als je je beste vriend hoort klagen dat hij geen relatie heeft maar wel elke dag naar zijn familie toe kan. Ikzelf ben erg blij dat mijn zoon 4 is. De kerst voelde niet zo alleen meer. Ik begrijp best dat mensen een "partner"willen maar niemand begrijpt dat ze niet alleen zijn ze hebben ouders broers zussen neven nichten tantes ooms ik wilde dat ik dat had ik zou zelfs nooit een partner hoeven als ik maar familie had. Ik denk dat mensen vooral willen kijken naar wat ze niet hebben en dat uitvergroten. Want echt als je niks meer hebt dan ben je pas echt alleen

MyraMyra

Ik vind het geweldig dat je zo open je verhaal doet naar aanleiding van het onderzoek wat we hebben gedaan. Ook al heb je leuke vrienden en lieve familie, toch kun je je eenzaam voelen en niet alleen tijdens de Feestdagen. Ook ik heb dit gevoeld. Dit is ook precies de reden dat ik HappySingleMoms.nl heb opgezet, want zo hoeven single moms niet alleen te zijn. Ik hoop dan ook echt dat de moeders die zich alleen voelen, via de ontmoetingssite met leuke andere moeders in contact te komen. Wie weet kunnen jullie al samen iets leuks doen tijdens de Feestdagen en hoef je je niet eenzaam te voelen!

Miriam VervoortMiriam Vervoort

Ik hoop dat er met mijn openheid meer single moeders dit durven aan te geven! Dat is voor mij de enige reden geweest om er open over te praten.En dat meer mensen zich gaan inschrijven op je site Myra, zodat we allemaal het een en ander kunnen delen mbt alleenstaande moederschap.

FloorFloor

Onderstaande mensen horen meer thuis op het forum 'unhappy single mom'... Als er vakanties voor alleenstaande ouders zijn, waarom dan geen feesten met kerst? Voor iedereen sterkte en gauw naar het forum!

MyraMyra

Dat je je op sommige momenten eenzaam kunt voelen, betekent niet dat je in general unhappy bent. Ik ben eerlijk gezegd super happy, maar ik kijk ook niet heel erg uit naar de Feestdagen.Veel mensen oordelen zo makkelijk, zonder zich een beetje in te leven in een ander. Je wil zelf toch ook dat mensen zich eerst in jou verplaatsen, voordat ze met een bot oordeel komen?Daar wordt de wereld pas unhappy van. Een beetje zachter en liever tegen elkaar zijn, daar komt veel meer HAPPYness van :) Fijne Feestdagen!

Miriam VervoortMiriam Vervoort

Beste Floor,wij zijn allemaal happy en trots op de kinderen! Alleen bepaalde sferen zijn best confronterend voor ons (als ik mag spreken voor diegene die hier onder op gereageerd).. Verder zijn we happy hoor ;)

CoraCora

zo herkenbaar ik ben ook alleenstaand ik heb 1 zoon maar die is ondertussen de deur uit en ik ben dus helemaal alleen met de kerst. Mijn ervaring is dat als zo eens ter sprake ben dat ze zich dan ineens realiseren dat jij wel eens alleen zou kunnen zijn en je dan niet meer spontaan uitnodigen maar het als een verplichting zien, en daar pas ik voor. Ik heb dit jaar dus ook niets gezegd met als gevolg dat ik dus alleen thuis zit. Ik ga gewoon lekker koken voor mezelf en zie uit naar januari.

Miriam VervoortMiriam Vervoort

Schrijf je in op Happy Single Moms en je komt zeker een single mom tegen die ook de kerst alleen moet doorbrengen, en wat is nou leuker om op deze manier in contact te komen en vriendschappen op te bouwen met moeders die hetzelfde moeten doorstaan! Misschien kunnen jullie wel samen kerst vieren :). Hele fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!!!!(ondanks dat dat alleen is). Liefs, Miriam

FeeFee

Dit jaar derde feestdagen als alleenstaande moeder na een vervelende scheiding.Ik herken het eenzame gevoel zo goed, tuurlijk zijn we ook bij familie maar toch ik ben alleen, ben blij als het straks weer januari is

AnnaAnna

Zo herkenbaar ik vier al 14 jaar alleen de kerst, ik heb ook geen attente familie die eens denken aan hun single zus of kind. Dit jaar heb ik wat gespaard en ga ik op 1 e Kdag met mijn kinderen uit eten en voor het eerst in al die jaren heb ik er zin in. Ik mis nog steeds die man maar ik blijf hopen dat die toch eens komt. Ik ben er klaar voor!

stefaniestefanie

Helaas ken ik dat gevoel al te goed!!!ong 5-6jaar alleen met kerst.tuurlijk dagje met familie.gezellie maar dan zie ik weer de liefde tussen mijn ouders...zelfs zusje en haar vriend....ook al ben ik erg blij voor ze,altijd fijn om te zien natuurlijk ....maar dan mis ik het alleen maar meer.waars miin man...??? Dit jaar zal ook niet anders zijn!!!.

Miriam VervoortMiriam Vervoort

Juist! Fijn dat jullie zo openhartig willen zijn trouwens!

ErnaErna

Zooo herkenbaar.Diep in je hart toch het ideaal plaatje, kerst met je gezin.

Miriam VervoortMiriam Vervoort

Inderdaad Erna, het ideale plaatje is dan een soort van gemis he...

oma Claasoma Claas

En wat denk je van de alleenstaande vaders (gescheiden, weduwnaars). Voor hen zijn de feestdagen, verjaardagen, gedenkdagen, vakanties ook niet fijn. Misschien ook iets om een item aan te wijden. Daarnaast moeten deze vaders gewoon werken, terwijl moeders vaak een uitkering krijgen tot hun kind een jaar of 7 is ( + sociale huurwoning + korting op de woonlasten + korting op de gemeentelijke belastingen + eventueel een alimentatie + recht op een deel van het pensioen). Al deze vaders voelen zich ook het 5e wiel aan de wagen en hebben pijn in hun hart.

CindyCindy

Beste oma Claas,Hier kan ik het toch niet laten even te reageren. Uw reactie vind ik erg kort door de bocht. Ik ben een fulltime werkende single mama. Dat doe ik, naast het feit dat ik mijn werk leuk vind niet in de laatste plaats omdat ik daarom niet mijn hand hoef op te houden voor alimentatie, subsidies en toeslagen (mijn keuze, zonder iemand anders daarmee tekort te willen doen trouwens). Sterker nog: op moment van scheiden werkte ik niet. Binnen een maand weer wel.Ondanks dat ik niet eenzaam ben herken ik me op sommige momenten wel in het gevoel buiten de boot te vallen, omdat mijn leven er blijkbaar niet uitziet 'zoals het hoort'. Zolang je zonder partner op feestjes en feestdagen verschijnt is er altijd wel iemand die daar iets over wil zeggen. Het zou een hoop schelen als niet iedereen zijn oordeel direct klaar heeft en zijn eigen visie op een ander projecteert.

Cora Cora

Beste Oma Claas,volgens mij moet u maar eens rond gaan vragen hoe de wet is.Het is namelijk zo dat een moeder verplicht is om te gaan werken als je baby 3 maanden oud is. Iedereen die onder een sociaal minimum zit heeft recht op toeslagen en een sociale huurwoning en ja het is toch normaal dat de vader een bijdrage geeft zodat de moeder oppas/ na schoolse opvang kan betalen. Waar het hier om draait is dat een mens niet gecreëerd is om alleen te zijn en dat gevoel is niet prettig niet voor jonge mensen en niet voor ouderen.

LizLiz

Lieve oma Claas, Beetje kort door de bocht deze reactie? Ik ben ook single mama, heb een succesvol eigen bedrijf en verdien mn eigen geld. Met mijn ex mam heb ik prima contact. Helemaal sinds zijn kinderloze werkloze scharrel aan de kant is gezet. Ik ben niet de enige hoor, ken heel veel vrouwen die een goede moeder zijn en hun eigen geld verdienen...!

Miriam VervoortMiriam Vervoort

Beste oma Claas,Het staat helemaal los van of de vaders moeten werken te ja of te nee... het is het gevoel dat zich ontwikkeld als je er mee geconfronteerd. Wat heeft financiën met dit gevoel te maken? Niks.. Is het weleens in u opgekomen dat de meeste alleenstaande ouders (vrouwen) gewoon 32 tot 40 uur werken? En dat de vaders het weigeren om mee te betalen aan hun eigen kind, die verwekt is waar ze zelf bij waren? Nogmaals, het gaat om het gevoel dat zich ontwikkeld als je al een poosje vrijgezel bent. Niets meer en niets minder!

Meer lifestyle

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser