mode

Deze Nederlandse stylist werkte voor Vogue en New York Times en vertelt hoe dat was

Deze Nederlandse stylist werkte voor Vogue en New York Times en vertelt hoe dat was

Onlangs stopte stylist Frans Ankoné (70) met het begeleiden van studenten aan het Amsterdam Fashion Institute (AMFI). Wat hij nu gaat doen?

| Michel Pierre Laffite

In ieder geval niet stilzitten, vertelt hij aan LINDAnieuws.

Lees ook
Hoe Nederlander Marcel van Doorn één van de toonaangevendste set-designers van Europa werd

Toch maar geen B&B
Neem een kijkje op Frans’ Instagram en je ziet wat voor een indrukwekkend leven hij leidt: van shoots met wereldberoemde fotografen tot het verbouwen van een ruïne in Marrakech. “Een tijd lang was ik ervan overtuigd dat ik een bed and breakfast wilde runnen. Toen ik de eerste gast over de vloer had, realiseerde ik mij dat ik dit vreselijk vond. Het huis heb ik uiteindelijk maar gewoon verkocht.” En na ruim twaalf jaar aan het AMFI vindt Frans het nu tijd voor een nieuwe uitdaging.

Mooie herinneringen
Ankoné werkte voor de Duitse Vogue, was stylist voor ontwerper Romeo Gigli en uiteindelijk zelfs visual director voor de mode- en stijlredactie van de New York Times. Wat is zijn favoriete mode-herinnering? “Ik wilde al heel lang werken met Lillian Bassman, één van de grootste fotografen uit de jaren 50. Ik moest haar echt het hof maken, want ze had al 35 jaar niet gefotografeerd en had er niet zo’n zin in. Uiteindelijk ging ze akkoord en werkten we samen.”

In de tachtig
“Ik nam haar later nog eens mee naar de coutureshows in Parijs”, vertelt Frans. “Ze was toen al dik in de tachtig en alle iconische fotografen die daar aan het werk waren, bijvoorbeeld Peter Lindbergh, kwamen hun respect tonen. Dat was een mooi moment. Daarna kreeg ze nog een opleving ook en fotografeerde ze voor warenhuis Saks Fifth Avenue en Bergdorff Goodman.”

Eindeloze mogelijkheden
Als je al vijftig jaar in het vak zit, zoals Frans, dan heb je veel verschillende tijden gekend. “Het grootste verschil met toen en nu is toch wel de eindeloze mogelijkheden die vroeger aanwezig waren. Je kon voor een shoot zo naar de Bahama’s reizen als je dat wilde. Ik besloot om naar Mali, Groenland en New York te gaan voor een shoot met Thierry Mugler voor tijdschrift Avenue. Dat waren shoots met veel risico’s. Op ijsschotsen midden op zee of bovenop de adelaars op de 62ste etage van het Chrysler Building. Er was toen ook geen photoshop, dus je moest alles ter plekke perfectioneren.”

Wat doet Frans nu?
Twee weken geleden stopte Frans met het doceren bij AMFI, waaraan hij twaalf jaar verbonden was. Wat nu? “Ik blijf creative director bij MOAM, dat nu internationaal gaat. We hebben het gekoppeld aan Zalando en dat is een goeie match. We hebben ook al veel interessante coaches gestrikt, onder wie Walter van Beirendonck, Stephen Jones en Claes Iversen. ”

Nog iets op de to do-list? 
Als je al zoveel gedaan hebt, heb je dan op professioneel vlak nog wensen? “Er is nog genoeg dat ik zou willen doen. Iets voor een museum, bijvoorbeeld, of de kostuums bepalen voor een film. Ik kan nooit lang stilzitten.”

NIEUWS | MODE | LIFESTYLE | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Mercedes Benz

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer mode

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser