Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

mp over mode

MP over Victoria’s Secret: is een lingerieshow nog van deze tijd?

MP over Victoria’s Secret: is een lingerieshow nog van deze tijd?

Gisteren vonden de opnames plaats van de meest controversiële modeshow ter wereld: die van Victoria’s Secret. Zoals elk jaar is er ook nu weer veel kritiek.

| Michel Pierre Laffite

Een show waarin schaars geklede vrouwen verleidelijk doen, kan dat nog wel? Critici vinden de show oppervlakkig, ordinair, het cliché van vrouwen als bimbo’s bevestigen en te gericht op een eenzijdig schoonheidsideaal.

2018 Victoria's Secret Fashion Show - Runway

Het is zaterdag 10 uur ’s ochtends en ik heb voor mijn modellenbureau een afspraak met een zestienjarig meisje dat heel graag model wil worden. We bestellen koffie, ik leg aan haar ouders uit wat het vak inhoudt en dan stel ik haar de vraag: is er een bepaald merk of een bepaalde show waar je graag voor zou willen werken? Drie keer raden welk merk er negen van de tien keer genoemd wordt…

Het is Victoria’s Secret, zo’n beetje de heilige graal voor een gemiddeld Nederlands model. Eerst was Doutzen elk jaar te spotten in de lange benen-parade, daarna kwam Romee Strijd (zie foto hieronder). Tegenwoordig wil élk aspirant model in haar ondergoed voor miljoenen mensen luchtkusjes werpen. Iets dat ze in het ‘echte’ leven overigens nóóit vrijwillig zouden doen.

Waarom dan toch die fascinatie voor deze show? En moeten we dat wel willen, onze jonge meiden die zich vergapen aan halfnaakte voorbeelden?

2018 Victoria's Secret Fashion Show - Runway

Het is vrij lastig hier een uitspraak over te doen, omdat 1. ik een man ben en vrouwen niet wil voorschrijven wat ze wél of niet moeten doen en 2. het antwoord complex is. Echter schrijf ik niet alleen over Victoria’s Secret voor LINDAnieuws, maar run ik ook een modellenbureau, dus zie ik het als mijn plicht om hier toch iets over te zeggen.

Heel kort is het antwoord op de vraag in de titel wat mij betreft ‘ja’. Natuurlijk is de show heel sexy, maar daar lijkt mij niks mis mee. In dat opzicht vind ik het niet bijdragen aan een stereotypering van vrouwen, want, jawel mensen: sexy vrouwen kunnen óók slim zijn.

Het één sluit het ander niet uit en ik geloof niet dat vrouwen alleen maar serieus genomen kunnen worden wanneer zij hun seksualiteit uitschakelen. Daarnaast blijft de lingerie van Victoria’s Secret populair en keken er vorig jaar zo’n 1.6 miljard mensen naar de show (waarvan zeventig procent vrouw is). Er is een markt voor, maar praat dat de show goed?

Niet per se. Wat voor mij de belangrijkste reden is dat ik achter Victoria’s Secret sta, is het effect van de show op het leven van een model. Modellen worden niet altijd even goed behandeld in de industrie. Ze moeten keihard werken, worden soms pas een half jaar later uitbetaald, moeten uren wachten in trappenhuizen voordat ze castings mogen doen, waar ze vervolgens na twee minuten weer worden weggestuurd. Dit alles verandert zodra een model de Victoria’s Secret show loopt.

2018 Victoria's Secret Fashion Show - Runway

Weg zijn alle klussen die zij gratis moeten doen voor hun portfolio. Weg zijn alle casting directors die hen behandelen als een nummertje. De show zorgt ervoor dat modellen alleen nog maar hun voornaam nodig hebben. Dit heeft een bijzonder emanciperend effect, want ze krijgen méér geld (met de vergoeding voor de show kan je makkelijk een huis kopen), méér respect en méér kansen. Daarnaast is het voor modellen een welkome verandering om eens vrolijk te mogen doen tijdens een show in plaats van strontchagrijnig te moeten kijken.

Victoria’s Secret is niet perfect. Vooral op het gebied van lichaams- én leeftijdsdiversiteit lopen ze niet bepaald voorop. Dat is een gemiste kans, want de wereld schreeuwt om diversiteit. Toch kijk ik uit naar deze jaarlijkse ode aan sterke en zelfstandige vrouwen, want daarvan kunnen er wat mij betreft niet genoeg plaatsvinden.

Michel Pierre (31) is vaste moderedacteur voor LINDAnieuws en verdeelt zijn tijd tussen Londen en Amsterdam, waar hij zijn modellenbureau runt. Je kunt hem volgen op Instagram.

Lees ook
De Nederlandse Myrthe Bolt (19) loopt vandaag mee in de Victoria’s Secret modeshow

NIEUWS | MODE | COLUMNS | LIFESTYLE | MP OVER MODE

Foto: Getty

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer mp over mode

Lees dit ook even

Please update your browser